A vegetarianizmus lassítja a klímaváltozást?

Infostart
2007. május 30. 06:10
A vegetarianizmus elterjedése lassíthatná a klímaváltozást? Rá kellene venni az embereket, hogy hagyjanak fel a húsevéssel? Ezeket a kérdéseket vizsgálja a brit kormány, miután egyik tanácsadó szervezetétől fura e-mail üzenet szivárgott ki.

Az elektronikus levél, amelyet a brit környezetvédelmi ügynökség egyik munkatársától érkezett egy vegetáriánus kampánycsoporthoz, azt javasolta: óvatosan le kellene szoktatni az embereket a hús-, a tej- és a halfogyasztásról.

A levél szerzője arra hivatkozik, hogy a mezőgazdaságban tenyésztett állatok hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt, metánt és szén-dioxidot termelnek. A brit farmerek szövetsége szerint azonban az elképzelés "primitív".

"A vegetáriánus étkezés lehetséges előnyei az éghajlatra gyakorolt hatásuk tekintetében nagyon jelentősek lehetnek" - áll a levélben, amelynek szerzője elismeri: nagyon nehéz lenne meggyőzni az embereket arról, hogy csatlakozzanak egy ilyen mozgalomhoz.

Az üzenet szerint a földművelésügyi és környezetvédelmi minisztérium támogatná a vegetarianizmus fokozatos "bevezetését", és arra is figyelmeztet: óvatosan kell cselekednik, nehogy az emberek elforduljanak az elképzelésről.

Az illetékesek szerint valószínűtlen, hogy a brit környezetvédelmi ügynökség a teljesen vegetáriánus életmódot javasolna.

A levél a Viva nevű vegetáriánus szervezet elektronikus postafiókjában landolt.

Meglehetősen furcsa, hogy egy kormányügynökség szerint a vegetarianizmus jó hatással lenne a környezetre, még ha nem is állnak készen, hogy kiálljanak az ötlet mellett - mondta a csoport vezetője.

Egyre többen figyelnek fel arra, hogy az étkezési szokásaink hatással vannak a környezetünkre, és éppen a vegák járulnak hozzá legkevésbé annak szennyezéséhez. A bolygónk érdekében hamarosan szakítanunk kell a nyugati hús- és tejtermékközpontú étkezéssel - tette hozzá Juliet Gellatley.