Kitüntették az embergyűlölő orvost

Infostart
2007. május 27. 07:46
A brit birodalom lovagrendjének tagja lett Hugh Laurie. A brit színésznek maga II. Erzsébet adta át az elismerést a Buckingham Palotában.

A Magyarországon leginkább a Doktor House című sorozat címszereplőjeként ismert színész az OBE (Officer of the Most Excellent Order of the British Empire) kitüntetést kapta munkájának elismeréseként - az elsőt az ötből, amelyekért végül lovagi cím jár.

A 47 éves, oxfordi születésű Hugh Laurie a sorozatban nyújtott alakításáért, azaz a kissé embergyűlölő, gyógyszerfüggő orvos, doktor Gregory House megformálásáért Golden Globe-ot kapott, de nevezték az Emmy-re is.

A színész első sikereit a híres Cambridge Footlightsban aratta. Rengeteg brit humorista, író kezdett ebben a műhelyben, többek között az író, Douglas Adams, valamint Graham Chapman, John Cleese, és Eric Idle a Monty Pythonból.

Hugh Laurie a Footlightsban Emma Thompsonnal, és legjobb barátjával, Stephen Fryjal játszott együtt.

Utóbbival 1987-ben saját sorozatot indítottak A Bit of Fry and Laurie címmel, később pedig szerepeltek a P. G. Wodehouse regényeit feldolgozó Majd a komornyik című filmsorozatot, de közreműködtek a Rowan Atkinson főszereplésével készült Fekete Vipera című sorozatban is.

Mielőtt Gregory House bőrébe bújt volna, hogy tahóságával és hatalmas tudásával lenyűgözze a nézőket, olyan filmekben játszott mint a 101 kiskutya, az Értelem és érzelem vagy a Stuart Little, kisegér.