A levegőszennyezés veszélyezteti az olimpiát

Infostart
2007. május 17. 21:18
Leginkább talán a levegőszennyezés miatt aggódnak a pekingi olimpia szervezői. A kínai főváros egét szinte állandóan sötét felhők borítják. "A lehető legjobb levegőt akarjuk biztosítani a sportolók számára" - mondta egy csütörtöki konferencián a szervezőbizottság főtitkára Kaliforniában.

Javul a pekingi levegő minősége - állítja Vang Vej; míg 1998-ban a levegő szennyezettsége szempontjából száz "jó" napot mértek, tavaly már 241-et.

A pekingi olimpia 2008. augusztus 8-án kezdődik. A játékokra félmillió külföldi látogatót várnak, és a versenyeket több milliárd néző követi majd televízión keresztül.

Szabadon mozoghatnak

Vang azt ígérte, hogy a külföldi újságírók szabadon mozoghatnak majd, hogy beszámolhassanak a versenyeken kívül a gyors szociális és gazdasági változásokról is.

"Nem akarjuk semmiben korlátozni a mozgásukat és a munkájukat" - mondta a főtitkár.

Nem köpköd, nem szemetel!

A pekingieket igyekeznek felkészíteni arra, hogy udvariasan fogadják a külföldieket: ne tolakodjanak, ne köpködjenek, és ne dobálják el a szemetet.

Arra is megtanítják őket, hogyan kell drukkolni a számukra esetleg ismeretlen sportágak versenyzőinek. Megtudhatják például, hogy nem illik tapsolni és ordítani, amikor valaki éppen tüzelni készül a lőtéren.