"Ez vagyok én! Egy fa! Egy wombat!"

Infostart
2007. április 28. 10:20
Hamarosan legálisan is felkerülnek az internetre több ezer zenekar dalszövegei: erről egyeztek meg a legnagyobb kiadók a Yahoo-val. Ezentúl attól sem kell tartani, hogy "házilag" feltöltött, hibáktól hemzsegő szövegeket tanulunk meg.

A Yahoo Music oldalairól az Egyesült Államokban hamarosan letölthetővé teszi 400 ezer zenekar és előadó dalszövegeit - garantáltan úgy, ahogyan azokat megírták.

A dalszövegkereső portálok hosszú ideje népszerűek, eddig azonban csak az illegálisan feltöltött fájlok között lehetett tallózni.

A dalszövegeket a Gracenote, az a cég teszi fel a világhálóra, amely többek között az iTunes online adatbázisát is kezeli.

A megállapodás értelmében a felhasználók a Yahoo Music eszköztárát használva kereshetnek rá a szövegekre, akár úgy, hogy csupán néhány szót írnak be belőlük.

Az új szolgáltatás azért is sikeres lehet, mert a legálisan feltöltött dalszövegek bizonyosan nem hemzsegnek majd a hibáktól: az illegális szövegeket ugyanis általában hallás után írják le a rajongók, így ahol a szavak félreérthetők, ott általában félre is értik őket.

Mostantól nem kell azt találgatni, hogy Kate Bush valóban azt énekelte-e: "Ez vagyok én! Egy fa! Egy wombat!" (It's me! I'm a tree! I'm a wombat!), vagy hogy a Bananarama szövegében tényleg az szerepelt-e: "bűnös, mint egy kakaóbab" (guilty as a cocoa bean).

Nem, nem ez. Kate Bush azt énekelte: "Ez vagyok én, Cathy. Hazaértem" (It's me, I'm Cathy. I've come home), a Bananarama pedig azt: "bűnös, amilyen egy lány lehet" (guilty as a girl can be).

Csaknem száz kiadó, köztük a BMG, az EMI, az Universal és a Sony/ATV egyezett meg a Gracenote-tal, így egyebek mellett a U2, Bob Dylan és a Beatles hivatalos dalszövegei is elérhetők lesznek az interneten.