Iszonyú sokba kerülnek a karambolok

Infostart
2007. április 21. 11:23
Rengeteg pénzbe kerülnek a közúti balesetek és azok következményei. Egyes országokban felemésztik a bruttó nemzeti termék másfél százalékát - derül ki az Egészségügyi Világszervezet, a WHO jelentéséből.

A közúti balesetek világszerte nagyjából 259 milliárd fontba (több mint 92 billiárd forint) "kerülnek" az anyagi, a vagyoni és az egyéb - például gyógykezelési - költségeket tekintve - derül ki az Egészségügyi Világszervezet új jelentéséből.

Eszerint egyes fejlődő országokban a balesetek költségei elérik a bruttó nemzeti termék (GNP) 1-1,5 százalékát, és vannak államok, ahol ez az összeg meghaladja a nemzetközi fejlesztési segélyek mértékét.

A fiatalokat sújtja

A WHO azután adta ki jelentését, hogy egy brit orvosi lap, a The Lancet azt írta: közúti balesetekben világszerte több tizenéves hal meg, mint AIDS-ben, rákban vagy bármilyen más betegségben.

A 15-19 éves korosztályban ez a leggyakoribb halálok, a 10-14 és a 20-24 év közöttieknél pedig a második leggyakoribb. A helyzet a szegény országokban a legrosszabb.

A legutóbbi teljes adatsor 2002-ből származik: akkor a becslések szerint 380 ezer fiatal halt meg közúti balesetben. Több mint felük afrikai vagy délkelet-ázsiai volt.

Cél a megelőzés

A WHO kutatása persze a pozitív példákat is bemutatja: több országban sokat javult a helyzet, miután leszállították a sebességhatárokat, lecsapnak az ittas vezetőkre, és a biztonsági öv használatára szólítanak fel.

Az egészségügyi világszervezet vezetője, Margaret Chan szerint a karambolok elkerülhetőek lennének, ezért a szakértő szemléletváltást sürget.