Műholddal követnék az eltévedt időseket

Infostart
2007. április 19. 10:24
Egy brit politikus szerint nem lehetetlen, hogy az időskori elbutulásban, vagy Alzheimer-kórban szenvedő idősek mozgását műholdas navigációs rendszer segítségével kövessék nyomon hozzátartozóik a jövőben.

A brit tudományos és fejlesztési miniszter, Malcolm Wicks szerint az ötlet megfontolandó, hiszen a műholdakat használják már helyzetmeghatározásra, figyelik vele a klíma változását, az Antarktisz állapotát vagy a mezőgazdasági termést.

Miért épp az időseket ne lehetne szemmel tartani ezek segítségével? A miniszter szerint a műholdas technológia hasznot hajthat a társadalomnak is.

Malcolm Wicks felvetette: a demencia vagy Alzheimer-kór által sújtott idősek számára is fontos a személyes szabadság, hogy társaságba, vagy vásárolni járhassanak.

A műholdas rendszerrel pedig megnyugtató információkat lehetne szerezni állapotuktól, így hozzátartozóiknak sem kellene feleslegesen aggódniuk.

A miniszter jelezte, ez még csak egy ötlet, de nagyon kíváncsi arra, mit szólnának hozzá az emberek.

Az Egyesült Királyságban 400 ezerre becsülik az Alzheimer-kórban szenvedők számát. A memória elvesztésével is járó betegség a 80 év fölöttiek egyötödét érinti.