Kapósak a kínai dadák

Infostart
2007. április 11. 10:21
A brit szülők gondolnak gyermekük jövőjére, ezért kínai dadát fogadnak fel legszívesebben. Egy mandarin nyelven beszélő dadus akár a hagyományos órabér másfélszeresét is megkaphatja egy családnál. A gondot csak az okozza, hogy a kínaiak nehezen kapnak vízumot a szigetországban.

Az utóbbi időben óriási mértékben megnövekedett a kínai dadusok iránti kereslet Nagy-Britanniában. A szokásosnál másfélszer többet, óránként 15 fontot (5400 forintot) is hajlandók fizetni a szülők azoknak a kínai dadáknak, akik mandarin nyelven beszélnek, csak hogy megfelelő nevelést és nyelvtudást biztosítsanak gyermeküknek.

"Az ügyfeleink között leginkább üzletemberek vannak, akik gyermekeiket már nagyon hamar nyelvekre akarják taníttatni, hogy később boldogulni tudjanak. Tudják, hogy a mandarin nyelv lesz a jövő üzleti nyelve" - mondta Vanessa Cook, egy londoni dada-közvetítő ügynökség igazgatója.

Egy szülő, Frances Mackay hangsúlyozta: nem akarja, hogy négy gyermeke élete a megfelelő nyelvtudás hiánya miatt legyen sikertelen. "A britek többsége csak angolul beszél, miközben a legtöbb országban két-három nyelven is tudnak. Szebb jövőt akarok biztosítani a gyermekeimnek, lehetővé tenni, hogy Kínában éljenek és dolgozzanak a saját és az ország érdekében."

A mandarin nyelven beszélő dadák a negyedik legkeresettebbek a franciák, a spanyolok és az oroszok után. A növekvő igényt azonban egyelőre nehéz kielégíteni, és kevés kínai dolgozik Nagy-Britanniában, ugyanis szinte lehetetlen vízumot kapniuk. Az uniós bővítés óta leginkább a kelet-európai dadák lepték el a szigetországot.

A problémát megoldhatja egy májusban életbe lépő változtatás, amelynek értelmében a valamilyen iskolát elvégzett külföldi diákok egy évig munkát vállalhatnak, márpedig a Nagy-Britanniában tanuló kínaiak számát ötvenezerre teszik.