Halálos mérgek a vágott virágokban

Infostart
2007. február 20. 14:12
Tizenhatféle növényvédő szer maradványát, köztük különösen vagy halálosan mérgező anyagokat talált a német fogyasztóvédő szervezet a vágott virágokat vizsgálva.

Az Afrikából érkező virágok, különösen a rózsák által közvetített mérgek a bőrön át is felszívódnak, és károsak mind a vásárlóra mind az afrikai munkásokra.

A virágokban számos olyan anyagot találtak, amelyeket Európában már betiltottak, mert az emberre és a talajra is igen károsak.

Dömölki Lívia, a német fogyasztóvédők magyarországi partnere az InfoRádióban elmondta: a Németországban készült elemzés szerint a virágexportőrök létrehoztak egy szervezetet, amelynek vezetői elismerik, hogy az általuk használt vegyszerek több mint harmadát az Egészségügyi Világszervezet különösen mérgezőnek vagy halálosan mérgezőnek talált.

Szavai szerint Magyarországon nyáron biztosan nem találkozhatunk ilyen virágokkal, hiszen akkor valószínűleg nem éri meg Afrikából exportálni a vágott virágot, télen azonban előfordulhatnak ezek, mivel az országban igen kevés üvegház van.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást