Érik a ropogós cseresznye...

Infostart
2006. június 17. 11:09
... viszek a babámnak belőle- így szól a népdal, amit most úgy aktualizálhatunk, hogy viszek a családnak belőle. A korai cseresznye ugyanis túl azon, hogy csábítóan piros és ropogós, általában még nem kukacos. A cseresznyeszezon nagyon rövid, ezért használjuk ki, együnk, amennyi belénk fér, és ami marad, abból süssünk egy jó kis tortát.
Túrós cseresznyetorta

Hozzávalók
75 dkg cseresznye
5 dkg vaj
2 evőkanál cukor
3 nagy tojás
25 dkg tehéntúró
Fél citrom reszelt héja és leve

2 evőkanál búzadara
A forma kikenéséhez vaj
A tetejére: vaníliás cukor

A cseresznyét leszárazzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, és kimagozzuk. A puha vajat először a cukorral, majd a tojások sárgájával habosra keverjük. A túrót áttörjük, a citrom héjával és levével meg a darával együtt a cukros vajhoz adjuk, azután a kemény habbá vert tojásfehérjét lazán beleforgatjuk. Egy 26 centi átmérőjű alacsony peremű tortaformát kivajazunk, majd a túrós masszát belesimítjuk. A cseresznyét egyenletesen rászórjuk, és előmelegített sütőben a közepesnél erősebb lánggal (210 C, légkeveréses sütőben l95 C) 30 percig sütjük. Ha kész, amit tűpróbával ellenőrzünk, kissé hűlni hagyjuk, majd a tetejét vaníliás cukorral megszórjuk.

Elkészítési idő 1 óra