Drákói dohányzási tilalom Angliában

Infostart
2006. február 15. 12:41
Jövő nyártól tilos a dohányzás minden angol vendéglőben, irodában, gyárban, pubban és klubban, még a taxikban is - döntött nagy többséggel a brit parlament alsóháza.

Anglia 53 ezer kocsmájában, 20 ezer magánklubjában, üzemekben és irodákban lesz tiltott a dohányzás, és 50 font, mintegy 18 ezer forint pénzbüntetéssel sújtják majd a szabályszegőket.

A kocsmák körül csak a kerthelyiségekben, illetve a kocsmaajtón kívül, vagyis az utcán lehet dohányozni.

A tilalomról hónapok óta folyt a vita az egészségvédők és a személyi jogok oltalmazói között.

A kormány tartott attól, hogy a parlamentben esetleg felülkerekednek a jogvédők, ezért eredetileg csak olyan vendéglátóipari egységekre vonatkozott volna a tilalom, ahol ételt is felszolgálnak.

De mivel nincs kétség affelől, hogy a dohányzás tüdőrákot és szívbetegségeket okozhat, ezért az általános tilalmat mintegy kétszáz szavazatos többséggel fogadta el a képviselőház.

A brit rákkutatási tanács az utóbbi ötven év legfontosabb közegészségügyi lépésnek nevezte a tilalmat.

A szívgyógyászati alap vezetője közölte: a képviselők részéről ez volt a legszebb Valentin-napi ajándék a pubok és klubok pultosai számára, akik eddig rákényszerültek a passzív dohányzásra.

A kormány azt reméli, hogy Angliában ezután még többen szoknak le a dohányzásról.

Ugyanakkor a füstölés szabadságát védelmező Forest elnevezésű szervezet állítja, hogy a cigaretta, a szivar vagy a pipa rabjai tovább füstölnek majd otthon vagy a szabadban.

Írországban már érvényben van a dohányzási tilalom, Skóciában a jövő hónapban kezdődik, Angliában 2007 nyarán, a walesi regionális parlament honatyái pedig még nem döntöttek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást