Nyitókép: TOP X News

46 évig várt a kivégzésére egy japán férfi

Infostart
2024. szeptember 26. 21:03
Egy japán bíróság ártatlannak találta és ezért felmentette a 88 éves Iwao Hakamadát, aki a leghosszabb időt töltötte a halálsoron Japánban.

Azért ítélték halálra, mert állítólag megölte és kirabolta egykori főnökét, annak feleségét és két gyermekét - írja a BBC.A bűntényt 1968-ban követték el. Az áldozatok holttestét a leégett házuk romjai között találták meg, mindannyiukkal késszúrásokkal végeztek.

A gyanú a korábban profi ökölvívó Hakamadára terelődött, és a rendőrök hamar el is fogták. A férfi kezdetben mindent tagadott, de a sorozatos verések, kínzások, valamint a napi 12 órán át tartó kihallgatások megtörték és végül bevallotta a gyilkosságokat.

A vád legfőbb bizonyítéka néhány véres ruhadarab volt,

amelyet Hakamada munkahelyén, egy szója pasztát gyártó cégnél találtak, az egyik fermentációs tartályban. Bár Hakamada védője azzal érvelt, hogy a ruhák túl kis méretűek és azokon nem is a védence DNS-ét azonosították, ez nem érdekelte a bíróságot. Mivel a vádlott korábban már beismerő vallomást tett, négyszeres gyilkosságért, gyújtogatásért és 200 ezer jen elrablásáért halálra ítélték.

A kivégzést azonban a sorozatos perújrafelvételi kérelmek miatt időről-időre elhalasztották. Végül 2014-ben egy bíróság elfogadta, hogy a ruha, amire az egész vádat alapozták nem Hakamadé volt. Engedélyezte a per újra tárgyalását, Hakamadát pedig kiengedték a börtönből. Az ügy Japán legrégebb óta húzódó és legnagyobb érdeklődéssel kísért gyilkossági esete. A tavaly kezdődött új tárgyalás csak most ért véget. Több mint 500-an álltak sorban Sizuoka város bírósága előtt, hogy bejussanak az ítélet hirdetésre. Amikor a bíró kimondta, hogy felmenti Hakamadát, a hallgatóság hangos banzáj (japánul ez a hurrá) kiáltásokban tört ki.

Maga az egykori elítélt azonban nem volt jelen a tárgyaláson, mivel a börtön évek, és persze a halálsoron eltöltött évtizedek, kikezdték mentális egészségét. Csak a 91 éves nővére képviselte, aki könnyek közt mondta, hogy mindig is tudta, ártatlan az öccse. "Amikor meghallottam, hogy a testvéremet felmentették, nem tudtam abbahagyni a sírást" - nyilatkozta az idős asszony.

A felmentőítéletet arra alapozta a bíróság, hogy a védelem szerint a nyomozók annak idején meghamisították a bizonyítékot. Ők tehették a fermentáló tartályba az összevérezett ruhát, mivel azon a megtalálásakor még egészen élénkek voltak vérfoltok. Márpedig ha Hakamada a gyilkosságokat abban a ruhában követte el, akkor mire a tartályba gyömöszölhette volna a ruhát, a vér már sötét színűre alvad.