Nyitókép: FOTOKITA/Getty Images

Gyilkost fogtak Ferihegyen - videó

Infostart
2024. szeptember 4. 09:02
A budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren fogták el azt az algériai-kanadai–magyar hármas állampolgárságú férfit, akit Kanadában gyilkosságért életfogytiglanra ítéltek, de májusban megszökött a börtönből; azóta keresték a hatóságok - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).

A 32 éves férfi még 2011-ben karddal hátba szúrt egy magyar férfit, aki belehalt a támadásba; az elkövető ekkor elmenekült a helyszínről, de később önként feladta magát. Emberölés miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, aminek a letöltését meg is kezdte.

A börtönben azonban újabb, súlyos személyi sérüléseket okozó bűncselekményt követett el, így a kanadai hatóságok - 12 év után - megtagadták a feltételes szabadságra bocsátását. Az ezzel kapcsolatos meghallgatását követően dönthetett úgy, hogy megszökik. A férfi idén tavasszal Québec tartományból, Lavalból, a Kanadai Javító Szolgálat joghatósága alá tartozó Szövetségi Képzési Központból szökött meg. Nemzetközi körözést adtak ki ellene és nagy erőkkel keresték.

Felkerült a Québec tartomány legveszélyesebb bűnözőit tartalmazó weboldalra is.

A KR NNI a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság egységeivel együttműködve kedd délelőtt fogta el a férfit, amikor kiszállt az Amszterdamból Budapestre érkező repülőgépből. Az országba való belépésénél testvére okmányával igazolta magát. A rendőrök a terminálon bilincselték meg, majd onnan állították elő a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságra, ahol őrizetbe vették.

A más nevére szóló igazolvány használata miatt közokirat-hamisítás miatt indult vele szemben büntetőeljárás, kiadatásáról a későbbiekben döntenek