Nyitókép: Forrás: YouTube

Holtan találták az ötszörös olimpikont

Infostart
2024. augusztus 22. 04:20
Daniela Larreal Chirinos Las Vegasban vesztette életét, halálát állítólag fulladás okozta.

Ötvenéves korában elhunyt kerékpáros Venezuela egyik legismertebb sportolója volt, aki korábban keményen kritizálta hazája kormányát. Emiatt halálos fenyegetéseket kapott, ezért már évek óta az Egyesült Államokban élt – írja a The Guardian.

Daniela Larreal Chirinos pálya-kerékpározásban indult az 1992-es barcelonai, az 1996-os atlantai, a 2000-es sydney-i, a 2004-es athéni és a 2012-es londoni olimpiai játékokon. Bár az olimpiákon nem szerzett érmet, a 2002-es San Salvadorban rendezett Közép-amerikai és Karibi Játékokon két aranyérmet gyűjtött, egy évvel később pedig két ezüstérmet nyert a Santo Domingóban rendezett Pánamerikai Játékokon.

A sportolónő aktívan részt vett a venezuelai politikában, keményen bírálta Hugo Chávez kormányát, és azzal vádolta a néhai elnököt sportminiszterével, Hector Rodriguezzel együtt, hogy egy nem létező autóversenyző szponzorálásával pénzt csalt ki az ország költségvetéséből.

Amikor Nicolás Maduro 2013-ban hatalomra került, az ő kormányát is kritizálta, és diktatúrának nevezte a rendszerüket.

Nyilatkozatai miatt többször is kapott halálos fenyegetéseket, ezért kénytelen volt elhagyni az országot, és meg is tiltották neki, hogy Venezuelába lépjen. Daniela Larreal Chirinos a későbbi években Miamiban élt, ahol Uber-sofőr volt, majd Las Vegasba költözött, és ott felszolgálóként dolgozott.

Augusztus 12-én eltűntnek nyilvánították, miután nem jelent meg a munkahelyén. Négy nappal később holtan találtak rá a lakásában. A helyi orvosszakértő kedden még vizsgálta halálának körülményeit. A rendőrség azonban állítólag szilárd ételmaradványokat talált a légcsövében, ami arra engedte őket következtetni, hogy a nő fulladás következtében halt meg.