Nyitókép: 123rf.com

Igazinak tűnő adatokkal húzták le az érdeklődőket - így működött a csalás

Infostart
2024. augusztus 13. 10:59
Itt a jegy, a személyi és a bankszámlaszám - vagy mégsem?

A Budapesti Rendőr-főkapitányság II. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozói 2024. augusztus 6-án őrizetbe vettek két férfit, akik a megalapozott gyanú szerint különböző rendezvényekre szóló kamujegyekkel verték át áldozataikat.

A két férfi egy közösségimédia-csoportban álnéven hirdetett meg a Forma–1 Magyar Nagydíjra szóló két bérletet és egy VIP-parkolójegyet.

Más nevére regisztrált bankszámlaszámot adtak meg, az ahhoz tartozó személyi igazolványról képet küldtek a sértettnek, aki cserébe saját igazolványát fotózta be a csalóknak.

A vevő 150 ezer forintot utalt át az elkövetők számlájára, akik az ügyletet követően elérhetetlenné váltak.

A kicsalt személyes adatokat arra használták, hogy másokat is átverjenek, a Forma–1 mogyoródi futamára, illetve a debreceni Campus Fesztiválra szóló fiktív jegyeket adtak el, alkalmanként több tízezer forintért.

A II. kerületi nyomozók azonosították a feltételezett elkövetőket, két Heves vármegyei férfit. A 28 éves F. Rajmondot augusztus 6-án, a 30 éves G. Mátét augusztus 9-én hallgatták ki üzletszerűen elkövetett csalás bűntett, csalás vétség és közokirat-hamisítás megalapozott gyanújával - olvasható a rendőrség honlapján.

A gyanúsítottakkal szemben az ország számos rendőrkapitányságán folyt, illetve folyik büntetőeljárás, a hasonló ügyeket a BRFK II. Kerületi Rendőrkapitányságán egyesítik. Mindkét férfit őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatásukat, amit a bíróság azóta elrendelt.