Nyitókép: Pixabay

Fordulat a több milliárdos műtrágyaügyben

Infostart
2024. augusztus 12. 12:42
A Tolna Vármegyei Főügyészség többrendbeli minősített, üzletszerűen elkövetett csalás és sikkasztás, összesen 111 bűncselekmény miatt emelt vádat egy 40 éves Tolna vármegyei férfi ellen, aki műtrágyakereskedő tevékenysége során 5 milliárd forintot meghaladó kárt okozott üzletfeleinek.

A vádirati tényállás szerint a vádlott a 2010-es évek eleje óta foglalkozott műtrágya értékesítésével, kereskedelmével, kezdetben alkalmazottként, majd néhány évvel később már saját cégét vezetve. A férfi az évek alatt olyan cégcsoportot hozott létre, amely meghatározó tényezővé vált a magyar műtrágya piacon.

A hazai- és világpiacon bekövetkező negatív változások, a versenytársak tevékenysége nyomán az addig jövedelmező vállalkozás 2020. évtől kezdődően viszont már nem vagy csak részben tudott teljesíteni. A vádlott ennek ellenére továbbra is fogadta a megrendeléseket és teljesítési készség nélkül kötött műtrágya adásvételi szerződéseket. A faktorlással (banki előfinanszírozással) vagy a közvetlen értékesítéssel befolyt összegeket jogtalanul eltulajdonította, üzletfeleit pedig hazugságokkal hitegette.

A Tolna Vármegyei Főügyészség közleménye szerint

összesen 111 bűncselekmény elkövetésével vádolják a férfit, melyek közül a legsúlyosabbakat a törvény 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

A korábban letartóztatás és bűnügyi felügyelet hatálya alatt állt vádlottal szemben az ügyészség 9 év 6 hónap börtönbüntetés, 9-9 év közügyektől és foglalkozástól eltiltás, valamint 2 160 000 forint pénzbüntetés kiszabását indítványozza a Szekszárdi Törvényszéknél.