Nyitókép: YouTube/PoliceHungary

24 év után találták meg a fiú holttestét, a feltételezett elkövetők öngyilkosok lettek - videó, 18+

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2024. augusztus 1. 12:02
2000. május 28-án eltűnt egy kisfiú - valószínűleg az akkor 11 éves Till Tamás holttestét találták meg a napokban a rendőrök. A gyermek halálának körülményeit jelenleg szakértők vizsgálják, az ügyben emberölés gyanúja miatt indult eljárás.

2000. május 28.-án az akkor 11 éves Till Tamás kerékpárral indult el családjának bajai házából a helyi vadasparkba lovagolni. Délután egy órára kellett volna hazaérnie, de sohasem látták többet. A rendőrség rengeteg embert – azóta mintegy 500-at – hallgatott meg, munkájukat nehezítette, hogy aznap gyermeknap és repülőnap is volt Baján, ezért a településen nagyon sok idegen fordult meg – mondta a sajtótájékoztatón Petőfi Attila. A rendőr vezérőrnagy hozzátette, 2000. szeptember 17-én megtalálták a kisfiú kerékpárját egy gyümölcsösben, de utána 24 évig nem hozott eredményt a nyomozás.

Idén június 11-én azonban érkezett egy információ a Bács-Kiskun Vármegyei Ügyészségtől: egy János keresztnevűként említett, most 40 éves férfi, a bajai gyermekotthon egykori lakója azt mondta, hogy egy volt társa, K. Péter 2000-ben – talán pénzért, talán fenyegetés hatására – segíthetett elásni egy gyermek holttestét egy bajai vállalkozó, V. József tanyáján.

V. József, egy családos, két gyermekes apa pénzért foglalkoztatta a kőművesnek, illetve festőnek tanuló, 2000-ben 16 éves (János) és 20 éves (Péter) két állami gondozottat. Kisebb munkákat bízott rájuk (fűkaszálást, a szemét elásását, építőipari segédmunkákat kért), illetve egy fészert építettek a műhely és a családi ház közé.

János elmondta: egyszer megbízójuk egy alkalommal nem az intézetben kereste fel őket, hogy munkát adjon nekik, hanem egy nyáron a strandra ment értük, hogy sürgősen egy munkát bízzon rájuk, betonozásról volt szó. János nemet mondott, K. Péter igent - a vallomás szerint a fészer betonozását végezték el ők ketten, ami egyébként szokatlan volt, mert a családfő általában nem vett részt a munkákban. A 20 éves fiatal talicskával hordta be a betont a fészerbe, de egyszer a talicska kereke megbicsaklott, előbukkant egy nejlonzacskó, abból bűz áradt és egy gyermek holttestét vélte felfedezni K. Péter. Ő számonkérte a munkáltatóját, aki először értetlenkedett, aztán hangnemet váltva pénzt adott a fiúnak a hallgatásáért, és megfenyegette, hogy szintén a gyermekotthonban nevelkedő testvérével együtt rosszul jár, ha a történtekről beszél.

K. Pétert és V. Józsefet nem tudták kihallgatni, mert az előbbi 2011-ben, az utóbbi pedig 2021-ben öngyilkos lett.

A rendőrök átkutatták az időközben tulajdonost cserélő épületet (előtte a rendőrségi bejáráson János is jelen volt), feltörték a betont, és 60 centi mélyen egy gyermek nejlonba csavart holttestére bukkantak. Ezek az egyedileg azonosítható ruházati tárgyak, illetve az anatómiai jegyek alapján nagy valószínűséggel Till Tamás maradványai, de ezt teljes bizonyossággal csak az egy-két hónapig tartó szakértői vizsgálatok tudják megállapítani.

A kisfiú halálát szintén nagy valószínűséggel V. József okozta, de azt még nem tudják, hogy véletlenül elütötte-e az autójával, vagy szándékosan megölte. Ha ez utóbbit tette, akkor az ügy nem évült el, minden más esetben igen.

V. József – aki ebben az ingatlanban lett öngyilkos – özvegye és gyermekei nem tudtak érdemi információkat közölni az ügyről a meghallgatásukon. A halál pontos okát is a szakértők fogják megállapítani.

Till Tamás szüleivel orvos jelenlétében közölték a hírt. A kisfiú idén nyáron töltötte volna be a 35. életévét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
24 évvel ezelőtt eltűnt gyermek - ORFK
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást