Nyitókép: Tero Vesalainen/Getty Images

Több száz bűnöző mobiltelefonját sikerült feltörni Hollandiában

Infostart / MTI
2023. augusztus 14. 19:24
A több ország hatóságaival együttműködve megszerzett információk fontos bizonyítékokkal szolgálnak a szervezett bűnözés elleni eljárásokban - jelentette be hétfőn a holland igazságügyi minisztérium alá tartozó törvényszéki intézet (NFI).

Az intézet tájékoztatása szerint a művelet 2020-ban kezdődött és ebben a hónapban ér véget. Az NFI egy munkatársa a NOS napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a bűnözök úgynevezett kriptofonokat használnak üzelmeik lebonyolításához, ezek közönséges okostelefonok, amelyeket titkosító szoftverrel látnak el a biztonságos kommunikáció érdekében.

Hozzátette, hogy az ilyen telefonok adataihoz való hozzáférés gyakran kihívást jelent, a műveletet pedig "egy bank széfjének feltöréséhez" hasonlította.

A holland államügyészség szerint a kriptofonok feltörése döntő fontosságú lehet a bűnügyekben. "Gyakran olyan bizonyítékokról van szó, amelyeket más módon nem tudnánk összegyűjteni, minden feltört telefon közvetlen betekintést nyújt a bűncselekményekbe, a kábítószer-szállítástól kezdve az erőszakos cselekményekig" - mondta el Martijn Egberts államügyész a napilapnak.

A feltört telefonokon chatüzenetek jelentek meg a bűnözők által megfigyelt célpontokról. Emellett a rendőrség fényképeket is látott nagy kokainszállítmányokról, fegyverekről és pénzösszegekről.