A gépfegyveres férfi a kiskunhalasi vezető ügyészt akarta megölni

InfoRádió / MTI
2016. március 16. 19:16
Több lövést adott le gépfegyverrel egy férfi szerda reggel a kiskunhalasi ügyészség és járásbíróság épületében. A támadót a biztonsági őrök lefegyverezték, nem sérült meg senki. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az esettel kapcsolatban a bíróságok állami védelmének fontosságát hangsúlyozta. A HalasInfo.hu információi szerint a férfi a kiskunhalasi vezető ügyészt, Téglás Pétert akarta megölni. Az M1 aktuális csatorna beszámolója szerint a helyszínelés sötétedés után is tartott az épületben.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség a rendőrséggel együttműködve jár el, az esetről a későbbiekben adnak tájékoztatást, amint a nyomozás érdekei azt lehetővé teszik.

Bicskei Ferenc, az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja a Szekszárdi Törvényszék szerdai összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a férfi a gépfegyvert a beléptető kapu előtt vett elő. Az elsődleges információk szerint az épületben dolgozó két biztonsági őr egyikét a férfi túszul használhatta, a másiknak viszont sikerült lefegyvereznie a támadót, eközben dulakodtak, és lövöldözés is volt. Bicskei Ferenc ismerete szerint az épület folyosóján 10-15 töltény nyomát találták.

Az OBT tagja szerint a támadó egy olyan ügyfél volt, aki többször panaszkodott, de eddig csak nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette a bíróságot, amely mindig udvariasan válaszolt neki.

A HalasInfo.hu információi szerint a támadó Téglás Pétert, a kiskunhalasi vezető ügyészt akarta megölni. A portál cikke szerint Téglás Péter a támadás után a helyszínen azt mondta, "a biztonsági őr és ő maga is ünnepelhet, mert újjászülettek".

Az Országos Mentőszolgálat az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy nem sérült meg senki, egy férfit azonban rendőri kísérettel kórházba vittek. A HalasInfo.hu szerint a támadó elájult, ezért hívtak mentőt.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy röviddel dél után megkezdődött a helyszínelés az ügyészségnek és a bíróságnak helyet adó épületben, az épület előtti területet lezárták. A helyszínelők után egy katonai ügyész is érkezett az épületbe. Hivatalos forrásból meg nem erősített helyszíni információk szerint az elkövető egy kiskunmajsai férfi.

Handó Tünde, az OBH elnöke a Szekszárdi Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón úgy reagált a támadásra: "amikor Trócsányi László igazságügyi miniszter azt mondta, hogy a jogállam álló csillaga a bírói függetlenség, ezzel kötelezettséget vállalt arra is, hogy védelmet nyújt a bíróságok számára. Azt gondolom, elérkezett az ideje annak, hogy ezt a védelmet akár jogszabály-módosításokkal is kinyilvánítsa a magyar törvényhozás".

Kérdésre válaszolva kifejtette: az Alkotmánybíróság ide vonatkozó határozata lehetőséget ad arra, hogy ne a bíráknak kelljen - magánvádlóként - feljelentést tenniük, hanem az államnak, amikor az ítélkezéssel kapcsolatban támadás éri. Ekkor a bíróságot mint az államszervezet részét támadják, és az államnak kellene többletvédelmet nyújtania a bíróságoknak - fűzte hozzá.

Az MTI tudósítója úgy értesült, három éve a támadónak egy házilag gyártott csőbomba robbant fel a kezei között a saját fészerében. A baon.hu portál akkoriban azt írta a Kiskunmajsához közeli tanyán élő férfiról: "a gerince miatt leszázalékolt B. Jánost többen különc természetű embernek ismerték a környéken, akivel hamar vitába lehetett keveredni".

A 42 éves lövöldöző tavaly korrupcióval és az ügye eltussolásával vádolta a vezető ügyészt a Facebookon.