Ismét őrizetbe vették Guéant volt francia belügyminisztert

InfoRádió / MTI
2015. március 7. 13:57
Franciaországban ismét őrizetbe vették Claude Guéant volt belügyminisztert azzal kapcsolatban, hogy a gyanú szerint Nicolas Sarkozy volt államfő pénzügyi támogatást kapott 2007-es elnökválasztási kampányához Moammer Kadhafi volt líbiai vezetőtől - közölték pénteken egybehangzó források az AFP hírügynökséggel.

Az illetékes vizsgálóbírókat egyebek között az az 500 ezer euró érdekli, amely Guéant számlájára érkezett még akkor - 2007 előtt -, amikor ő a belügyminiszteri tisztséget betöltő és az elnökségre készülő Sarkozy hivatalvezetője volt. Az átutalást 2013-ban fedezték fel a hatóságok. Guéant azt vallotta, hogy a pénz két olyan festmény ellenértéke, amelyet ő egy malajziai ügyvédnek adott el. Az állítólagos ügylet tárgyát képező festmények Andries van Eertvelt XVII. századi flamand festő alkotásai. Szakértők azonban vitatják, hogy a két tabló ennyit érne.

Guéant-t péntek reggel vették őrizetbe, amely 24 óra hosszáig tarthat, de egy igazságügyi forrás közölte este, hogy szombat reggel meghosszabbítják azt.

A líbiai finanszírozás gyanúja 2012-ben merült fel, az akkori elnökválasztási kampány két fordulója között.

Ez a harmadik eset, hogy Guéant-t őrizetbe vették. Először 2013 végén, bizonyos jutalmak kifizetésével kapcsolatban, amelyek ügyében a párizsi ügyészség 2012 nyarán kezdett előzetes vizsgálatot. A nyomozók szerint Claude Guéant, akkor szintén mint a belügyminiszter Sarkozy hivatalvezetője, 2002-től két éven át havonta tízezer eurót kapott készpénzben a minisztérium pénztárából. Ezt a pénzt abból az alapból utalták ki, amelyből a rendőrség informátorait fizették. A második esetben a Bernard Tapie üzletember és a Crédit Lyonnais bank közötti, ellentmondásos választott bírósági üggyel kapcsolatban vették őrizetbe Guéant-t.