Zamecsnik Péter: távollétes eljárásban tárgyalhatják Hernádi Zsolt ügyét

Infostart
2014. április 1. 12:19
Vádat emelt a horvát ügyészség a Mol elnök-vezérigazgatója ellen. Hernádi Zsoltot a horvát hatóságok azzal vádolják, hogy 10 millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanadernek, hogy a Mol megszerezhesse az irányítói jogokat az INA-ban, illetve azért, hogy a veszteséges gázüzletágat válasszák le a cégről, és azt a horvát állam vegye át - mondta az InfoRádiónak Zamecsnik Péter.

"A magyar büntetőeljárási eljárási lehetőséghez mérten hasonló, úgynevezett távollétes eljárásra gondolhatnak a horvát ügyészek"- vélekedett Zamecsnik Péter.

Az ügyvéd felhívta a figyelmet: mivel tegnap közölték, hogy vádat emeltek, ezért annak, hogy az eljárás mikor fog befejeződni, milyen formában és szabályok szerint zajlik majd, utána kell nézni.

"Ha távollétes az eljárás, akkor nyilván nem kell megjelenni"- magyarázta Zamecsnik Péter. Hozzátette: "ennek van egy olyan hátulütője - a magyar eljárásokhoz hasonlóan -, hogy ha valamikor előkerül a vádlott, akkor az eljárást perújítás címszóval kötelező megismételni."

Az ügyvéd elmondta, a vádemelés tényén túl konkrétabbat akkor lehet majd tudni, ha az ottani védő értesítést küld. Hozzátette: a horvát jog szerint "vesztegetés nemzetközi kapcsolatokban" megnevezésű bűncselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett.

A passzív vesztegető, tehát aki kapja a pénzt, súlyosabb elbírálás alá esik - hangsúlyozta Zamecsnik Péter.

"A vád szerint Hernádi úr megvesztegette Ivo Sanader urat, a volt miniszterelnököt, hogy a Horvátország számára hátrányos, és ehhez képest a Mol számára előnyös két darab szerződést 2009 januárjában megkössék" - ismertette az ügyvéd a tényállást.

"Horvátország ismételten nem kérheti Hernádi Zsolt kiadatását. Miután a zágrábi bíróság döntött az előzetes letartóztatásról,  illetve a nemzetközi elfogatóparancs kibocsátásról, ezt még egyszer nem kell kérni" - fejtette ki Zamecsnik Péter. Hozzátette: az Interpol körözési listájára természetesen vissza lehet kerülni, de a kettő között nincs összefüggés.

 "Egyelőre az Interpol jogi felülvizsgálatot tart, ezért függesztették fel a listán való szereplést" - jelentette ki az ügyvéd.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást