Nyitókép: Wikipédia / Thomas Netsch

Vírusos bárányhimlőben halt meg egy két és fél éves gyerek a magyar kórházban

Infostart
2024. augusztus 9. 20:51
Orvosi mulasztások miatt halt meg egy 2,5 éves gyerek egy kórházban. Bárányhimlős volt. Erről született most kúriai határozat.

A gyerek 2019. február 26-án került egy magyarországi kórházba, ahol február 28-án délelőtt egy tényleges orvosi felügyelet nélkül dolgozó rezidens gyakornok vizsgálta meg, mert az osztályon nem volt szakorvos. A gyakornok a gyerek állapotát „minden szempontból kielégítőnek” ítélte. Délután az egyik szülő kérésére az ügyeletes szakorvos is megvizsgálta őt, aki kezdődő sokkos állapotot állapított meg a gyereknél - írja a blikk.hu.

A lap egy Facebook-poszt alapján közli a részleteket.

„Kórismeként a bárányhimlő fertőzés talaján kialakult, súlyos bakteriális szepszisnek megfelelő vérmérgezést, sokk állapotát és többszervi elégtelenséget rögzítettek” – olvasható a Vidéki prókátor Facebook-bejegyzésében, aki a Bírósági Határozatok Gyűjteményében bukkant rá az anonimizált formában közzétett ügyre. A posztjára elsőként a 444.hu figyelt fel.

A diagnózis után azonnal elkezdték az antibiotikumos kezelést a gyermeknél, ám az állapota március 1-én tovább romlott, és végül nem sokkal később megállt a szíve. Hiába próbálták újraéleszteni, nem jártak sikerrel, és végül aznap délelőtt elhunyt.

A család többmilliós kártérítést követelt a kórháztól, a pert pedig első- és másodfokon is megnyerték 2020-ban, valamint 2022-ben. A kórház fellebbezett, majd a Kúriához fordult, az azonban elutasította a beadványukat.

A Vidéki prókátor bejegyzésében több ponton idézi a Kúria indoklását, amiből az is kiderül hogy az első fokon eljáró Szekszárdi Törvényszék elfogadta az „aggálymentesnek minősített” igazságügyi orvosszakértői véleményt. Ez utóbbi szerint a gyerek kezelése egyértelműen nem felelt meg az orvosszakmai szabályoknak, ha az orvosok elvégzik a megfelelő vizsgálatokat (mint például labor, mellkasröntgen, hasi ultrahang), megfelelően figyelik az állapotát, és megkapja a klinikán alkalmazott gyógyszereket, akkor csaknem kategorikusan kijelenthető, hogy a gyermek életben maradt volna.

Fotónk illusztráció, nem a gyermek szerepel a fotón.