Volt, amikor egy komplett országot hazudtak, máskor a spagettiültetvények tűntek igazinak

InfoRádió
2017. április 1. 16:46
Sőt, egyszer egy vulkánkitörésről és egy jéghegy-hajóról is kiderült, hogy hamis.

A következő öt átverés kitalálói és kivitelezői magasabb szintre emelték az április elsejei viccelődést, ugyanis sikerült olyat csinálniuk, amit még évtizedek után sem lehet elfelejteni - írta a Portfolio.hu. 

San Serriffe, a nem létező földi mennyország

1977. április elsején a The Guardian brit napilap nyilvánosságra hozott egy 7 oldalas, speciális jelentést egy San Serriffe nevezetű indiai-óceáni szigetpárosról. A riport a földrajzi adottságoktól kezdve, a kultúrán keresztül, egészen a gazdasági és politikai viszonyokig mindenre kiterjedt.

Az egész történet persze egy átverés volt, amit Philip Davies, a Guardian speciális riportokat készítő részlegének vezetője talált ki.

Vulkánkitörés

1974. április elsején az alaszkai Sitka település lakói elé aggasztó látvány tárult: a 400 éve szunnyadó Mount Edgecumbe vulkán felébredt, és ontani kezdte magából a füstöt. Egy helikopter gyorsan a helyszínre sietett, hogy közelebbről is szemügyre vegye a mozgolódó tűzhányót. Közvetlenül a hegy fölé érve szokatlan látvány tárult elé: 

a kráterben gumiabroncsok égtek, mellé pedig óriási betűkkel bele volt írva a hóba, hogy "április bolondja".

A mesteri átverés egy helyi viccmester, Oliver Bickar nevéhez fűződik, aki már három éve tervezte, hogy megtréfálja a helyieket. 

A svájci spagettiaratás

Talán a történelem egyik legjobb április elsejei átverése volt, amivel a BBC állt elő 1957-ben. A brit televíziós csatorna egy riportban arról számolt be, hogy

a svájci spagettifarmerek az enyhe télnek és a spagettibogár-fenyegetés elhárításának köszönhetően remek termésnek örvendenek.

További érdekes eseteket is összeszedett a Portfolio, így például 1962-ben a Svéd Televízió azt magyarázta el a nézőknek, hogy miként lehet a fekete-fehér adást egy nejlonharisnya segítségével színesben nézni, egy milliomos ausztrál üzletember pedig egyszer behajózott Sidney-be egy jéghegyen, de aztán egy egész banális dolog miatt lebukott.