Hallgassa meg a szirénázó rigót!

Infostart
2008. július 11. 21:00
Telefoncsörgést, autóriasztót és szirénát is tud utánozni az a feketerigó, amely egy brit család kertjébe költözött be még tavasszal. Az ott lakók örültek az apró látogatónak, a madár azonban akkora ricsajt csap, hogy már aludni sem lehet tőle.

Társai csicsergéssel vagy trillázással igyekeznek felhívni magukra a tojók figyelmét, ám az a feketerigó, amely Talboték kertjének fáit vette birtokba, egész más hangokkal próbál hatni az ellenkező nem képviselőire.

A különleges kismadár tökéletesen képes utánozni a mentőautó szirénáját, a riasztót vagy a mobiltelefon egyik csengőhangját.

"Aprócska ez a madár, de hatalmas a hangja, semmivel sem lehet elnyomni. Annyira élethű, hogy amikor először hallottam, tényleg azt hittem, egy mentőautó" - magyarázta Alison Talbot.

"Nagyon ügyes rigó: a férjem a múltkor füttyentett egyet, amire a madár egy éppen olyan füttyel válaszolt" - tette hozzá az édesanya.

Bár Talboték eleinte örömmel hallgatta a madár különös füttyeit, mára megunták a dolgot: a rigó mindennap hajnali öt körül kezdi fitogtatni képességeit, amire azonnal felébred a család apraja-nagyja.

"Amikor először hallottam, mire képes, nagyon mókásnak tartottam, mára pedig idegesítővé vált. A szomszédokat és minket is állandóan a rigó ébreszt" - mondta Nathan Talbot, aki többször próbálta már elhessegetni a madarat a kertből, mindeddig sikertelenül.

A kis rigó képességei még a sokat látott ornitológust, Steven Dudley-t is meglepték. "Húsz év alatt ezen kívül mindössze egy feketerigót hallottam, amelyik képes volt ilyen jól utánozni a hangokat" - mondta a szakértő.

"A seregélyekről tudjuk, hogy nagyon tehetségesek ebben, képesek az autóriasztót utánozni vagy mechanikus hangokat kiadni, és az énekes rigók is ügyesek. A feketerigókban is megvan ez a képesség, de csak ritkán használják" - tette hozzá Steven Dudley, aki szerint a madárka a jövőben tovább bővíti majd repertoárját.