Értelmetlen műtétekkel gyilkolták le betegeiket

InfoRádió / MTI
2008. június 9. 20:49
Egy milánói magánklinika orvosai meghamisították pácienseik leleteit, hogy drága beavatkozásokat végezhessenek el rajtuk azzal az egyetlen céllal, hogy az országos egészségügyi pénztár nagy összegű térítést fizessen a kórháznak az elvégzett műtétekért.

Õrizetbe vették hétfőn a Santa Rita magánkórház tulajdonosát és 13 orvosát. Tizenkét vádlottat házi őrizetben tartanak a hatóságok, kettőt előzetes letartóztatásba helyeztek.

Mit sem sejtő páciensek tucatjait vetették alá érthetetlen, értelmetlen és veszélyes műtéteknek 2005-ben és 2006-ban - áll a vádiratban. Öt mellkasi operáció az idős páciensek halálát okozta, 90 más esetben súlyos károsodást okoztak a sebészek a páciensek szervezetében.

A vád szerint a kórház mintegy 2,5 millió eurót kasszírozott be így törvénytelenül az országos egészségügyi pénztártól, s az intézmény vezetője osztozott a hasznon a gyalázatos praktikákra hajlandó orvosokkal.

Három orvos ellen szándékos emberölés és súlyos testi sértés vádját emelte az ügyészség, a többiek esetében súlyos testi sértés és csalás a vád.