A Vörös Jegesmedve tulajdonosa, Kazem Ariaiwand a Spitzbergákon, a kontinens norvég partjaitól majd félezer kilométerre északra állította fel sütödéjét.
A szénbányászatáról híres területen igen zord körülmények uralkodnak, az átlaghőmérséklet mínusz 10 fok, ezért az ételhez valószínűleg senki sem utasítja vissza a csiliszószt.
A férfi azért kezdett vállalkozásba a szigetvilág központi településén, Longyearbyen, mert menedékkérelmét Norvégia Skandináv-félszigeten fekvő területeire elutasították.
A településen mindössze kétezren raknak, akik eddig halakkal és bálnával táplálkoztak.
A 48 éves férfi azonban úgy érkezett a szigetre, hogy senkit sem ismert. Nemzetisége miatt azonban nem lóg ki a sziget lakói közül, hiszen oda a világ számos pontjáról érkeztek bevándorlók, a thai kolónia például 60 főből áll.
A Spitzbergák szigetei a norvég partok és a Északi-sarkpont között félúton vannak a Jeges-tengerben. Felszínének 60 százalékát gleccserek és hómezők borítják.