A bombagyárosok könnyen kijátszhatják a biztonsági előírásokat

Infostart
2008. február 26. 08:30
A terroristák fel tudják csempészni a bombák előállításához szükséges alapanyagokat a repülőkre Nagy-Britanniában, annak ellenére, hogy folyadékot csak korlátozott mennyiségben lehet a fedélzetre vinni - derült ki egy televíziós műsorból.

Egy stáb bemutatta, hogy robbanóanyag állítható elő olyan, színtelen és szagtalan kemikáliákból álló keverékből, amelyet egy kis ügyességgel felvihetnek az utasok a repülőre.

Bár a világ legtöbb repterének szabályzata szerint az egyes folyadéktípusokból legfeljebb 100 millilitert lehet felvinni a gépre a kézipoggyászban, a bombakészítőknek ez nem jelenthet akadályt.

Ha ugyanis több összetartozó ember vág neki az útnak, együttesen már képesek annyi folyadékot magukkal vinni, amennyi elegendő egy bomba készítéséhez. Egy biztonsági szakértő rámutatott: mindössze öt embert kell beszervezni ahhoz, hogy felrobbantható legyen a gép.

A csatorna arról nem számolt be, hogy pontosan milyen folyadékokat és milyen arányban kell elegyíteni egymással, arra azonban korábban már többen rámutattak: robbanóanyag előállítására alkalmas a többi mellett a hidrogén-peroxid vagy egy hétköznapi kontaktlencse-tároló folyadék is.

Arra szintén figyelmeztettek a műsorban: bár a csomagokat átvizsgálják, hogy felmérjék azok tartalmát, az emberek csak fémkereső kapun mennek át a beszállás előtt.

A légitársaságok szigorítanák az ellenőrzéseket, de eközben csökkentenék az utasok kellemetlenségeit is.