Köztársasági elnök lehet az "átlagos srácból"

Infostart
2008. február 20. 05:20
Alig két hét múlva elnököt választ Oroszország. A poszt legesélyesebb jelöltje a jelenlegi államfő által is támogatott első miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Medvegyev, aki az egyik orosz lapnak adott interjúban magánéletéről is beszélt.

Alig két hét és elnököt választ Oroszország. Hatalmas meglepetés lenne, ha nem a rendkívül népszerű jelenlegi államfő, Vlagyimir Putyin által utódként megnevezett és támogatott első miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Medvegyev lenne az új köztársasági elnök.

A politikus a napokban meghirdetett, liberális vonásokat magán viselő programja mellett az egyik orosz magazinnak adott (kampánystábja által fizetett) interjúban magánéletéről is beszélt.

A 42 éves Dmitrij Medvegyev a beszélgetésben átlagos orosz állampolgárnak írja le magát ("Csak egy átlagos srác vagyok" - mondta), aki egy kis, szentpétervári lakásban nőtt fel tanár apjával és édesanyjával.

A Medvegyev-család mindig is anyagi nehézségekkel küszködött, így a jelenlegi miniszterelnök-helyettes építkezéseken és utcasepréssel kereste meg a pénzt egyetemi tanulmányaira.

Dmitrij Medvegyev az interjúban meglehetősen zűrös fiatalkoráról is beszélt. Elmesélte, hogy a Deep Purple és a Pink Floyd rajongójaként minden vágya a lemez- és farmervásárlás volt, amit abban az időben csak a feketepiacon lehetett kapni.

Oroszország esetleges leendő elnöke 23 évesen lett az orosz ortodox egyház tagja. "Magam döntöttem így. Attól a pillanattól új élet kezdődött a számomra" - nyilatkozta megkeresztelkedésével kapcsolatban.

Magánkoncert a kedvenc zenekartól

A brit Deep Purple zenekar lépett fel február 11-én Moszkvában, a Gazprom energiaipari vállalat 15. születésnapi ünnepségén. A választás oka az volt, hogy a legendás hard rock zenekar a cég igazgatótanácsi elnöke, Dmitrij Medvegyev kedvence.

Az üzletember éve óta a Gazprom igazgatótanácsának elnöke. Régóta közismert róla, hogy imádja a rockzenét, nemrég újságírók előtt azt is megemlítette, hogy a Deep Purple a kedvenc együttese.

Dmitrij Medvegyev néhány vezető orosz politikussal és üzletemberrel közösen tavaly már elhozta Moszkvába a Deep Purple volt frontemberét egy szűk körű koncertre.