Itt a Gyűrűk Ura-botrány: 27 milliárd a tét!

Infostart
2008. február 13. 07:20
Hatalmas pert akasztott a Gyűrűk Ura-trilógia forgalmazója, a New Line Cinema nyakába az író JRR Tolkien örökségét kezelő alapítvány. A szervezet azt állítja, hogy a stúdió a 6 milliárd dolláros bevétel után elmulasztott jogdíjat fizetni nekik, ezért most 150 millió dollárt (mintegy 27 milliárd forintot) követelnek.

Minden idők egyik legnagyobb szórakoztatóipari pere kerekedhet a Gyűrűk Ura-trilógia körül, miután az író JRR Tolkien örökségét kezelő alapítvány pert indított a filmeket forgalmazó New Line Cinema ellen, azt állítva, hogy a stúdió nem fizetett jogdíjat a 6 milliárd dollár (1000 milliárd forint) bevételt produkáló sikersorozat után.

Az alapítvány keresetében összesen 150 millió dollárt követel károkozás címén, valamint azt, hogy a New Line mondjon le valamennyi, még a birtokában lévő jogról. Ez veszélybe sodorhatja a trilógia előzményének szánt A hobbit című film forgatását is, amit egyébként szintén a Gyűrűk Ura filmekért felelős Peter Jackson rendezne.

Az alapítvány nagy-britanniai ügyvéde azt állítja, hogy elszántak a per megvívására, annál is inkább, mert korábban megpróbáltak (sikertelenül) megegyezni a New Line Cinemával.

"A New Line egyetlen pennyt sem fizetett a sértetteknek a szerződés szerint járó jogdíjból, annak ellenére, hogy a rendkívül sikeres filmekből több milliárd dolláros bevétele származott" - jelentette ki Steven Maier.

"Ami még ennél is rosszabb, a New Line a mai napig sem bocsátotta a felperesek rendelkezésére az utolsó két film auditált adatait. Megbízóimat sérti a New Line arroganciája" - tette hozzá az ügyvéd.

A beadvány alapja egy 1969-ben aláírt megállapodás, melynek értelmében a megfilmesítési jogokért cserébe a United Artists vállalta, hogy a Tolkien munkáiból készített filmek nyereségéből 7,5 százalékot átutal. Ez a megállapodás előbb a Miramaxhoz, majd a New Linehoz került.

"A New Line új értelmet adott a 'kreatív könyvelés' fogalmának. Elképzelni sem tudom, hogy a stúdió miként indokolja majd a bíróság előtt, hogy bár a filmek több milliárd dolláros nyereséget hoztak neki, egyetlen pennyt sem fizetett az alkotó örököseinek" - fogalmazott Bonnie Eskenazi, a felperes amerikai jogtanácsosa.