Szabadidős tevékenység, hogy megdobálják a tűzoltókat

InfoRádió / MTI
2008. február 12. 06:32
Hetente átlagosan negyven alkalommal támadják meg a munkájukat végző tűzoltókat az emberek Nagy-Britanniában, merő szórakozásból.

A döbbenetes tényre a tűzoltók szövetsége hívta fel a figyelmet, cáfolván azt a kormánystatisztikát, miszerint az efféle támadások 68 százalékkal csökkentek az elmúlt két évben.

A tűzoltószövetség szerint a támadások száma Angliában és Walesben ezen időszak alatt valójában 15 százalékkal emelkedett, vagyis 1.504 esetben fordult elő ilyen akció.

"Egyes területeken a tűzoltók megtámadása szabadidős tevékenységgé vált, és súlyos következményei vannak" - mondta a szövetség főtitkára, Matt Wrack.

Miközben a tűzoltók a lángokkal küzdenek, polgártársaik leköpdösik, téglákkal, üvegekkel, kövekkel dobálják őket, de az sem ritka, hogy lesből késsel támadnak rájuk, vagy robbanószerkezetet tesznek eléjük.

Egyes helyeken a tűzoltókat még speciális felszereléssel is ellátják, hogy be tudják gyűjteni a támadók köpéseit, DNS-vizsgálat céljából. A legtöbb támadás a szegénynegyedekben éri a tűzoltókat, vagy ahol nincsenek mozik, diszkók és egyéb olyan helyek, ahol a fiatalok el tudnák foglalni magukat.

A tűzoltószövetség egy kormány által finanszírozott országos stratégia kidolgozását szorgalmazza a támadások kivédése érdekében.