Kezdődik: nagyon rosszul járhat Paul McCartney

InfoRádió / MTI
2008. február 11. 06:30
A várható "végkielégítés" összegéről szóló találgatások és újabb botránysztorik közepette veszi kezdetét hétfőn Sir Paul McCartney és neje, Heather Mills válópere, amely az előzetes vélemények szerint jogtörténeti precedenst teremthet.

A 65 éves ex-Beatle és a nála éppen negyedszázaddal ifjabb Heather két éve vívja durva és személyeskedő epizódoktól sem mentes, jórészt nyilvános válási csatáját, amelynek döntő, utolsó öt napja a londoni felsőbíróságon zajlik majd.

A botrányokból jutott még a bírósági eljárás előtti utolsó napra is: a News of the World, a legnagyobb vasárnapi brit tömeglap ugyanis kiderítette, hogy Heather Mills már a románc kezdeti időszakában megcsalta a Beatles egykori basszusgitárosát.

Az állítólagos szerető, a filmes Tim Steel a legintimebb részleteket sem nélkülöző, az éjszakánként elért kölcsönös beteljesülések számát is felfedő beszámolót tárt a nagyközönség elé az egykori modellel folytatott viszonyáról, szükségesnek tartva kiemelni, hogy "hat volt a rekordunk".

Amennyit nem szégyell


A lap úgy tudja: Heather Mills 80 millió fontot (csaknem 30 milliárd forintot) fog követelni Sir Paultól a válóper során. Ebből 50 millió lenne készpénz, a követelés fennmaradó részét két lakás - egy londoni és egy amerikai -, valamint napi 24 órás biztonsági szolgálat, egy teljes munkaidőben dolgozó gyermekfelvigyázó, egy házvezetőnő, egy személyi titkár, magánorvosi ellátás, és az egész világra szóló utazási költségek finanszírozása tenné ki.

A News of the World forrásai szerint McCartney már előre "visszakézből elvetette" ezt a követeléshalmazt; a zenész jogi csapata úgy véli, hogy Sir Paul végül legfeljebb 20 millióval megúszhatja a válást.

Más jogi szakértők szerint ugyanakkor Heathernek komoly esélye van a követelt 80 millió font megítélésére.

Lady McCartney anyagi igényeiről egyébként meglehetősen ellentmondásosak a találgatások. A Daily Mirror hétvégi számában még olyan értesülés szerepelt, hogy Heather Mills - pánikba esve az előtte álló bírósági hercehurcától - akár 10 millió fontos, peren kívüli egyezséggel is beérné.

Precedens lehet

Bármekkora összeggel távozik is Heather Mills a 2002-ben kötött, 47 hónap után zajos botrányok közepette összeomlott házasságból, egyöntetű londoni jogászi várakozások szerint ez lesz a brit jogtörténet eddigi legdrágább válása, és ezzel precedenst fog teremteni a jövőbeni sztárválóperek számára is.

Nem javítja Sir Paul kilátásait ugyanakkor egy korábbi precedensvégzés, amelyet a Lordok Háza, a brit törvényhozás főrendi kamarája - a sajátos angol jogi felépítményben a legfőbb fellebbviteli fórum - hozott két éve egy anyagi tétjét tekintve szintén nagyszabású válóperben.

A Miller kontra Miller ügyben az exférj, Alan Miller, a londoni City egyik jól menő befektetésialap-igazgatója megtámadta az első fokon eljáró fellebbviteli bíróság végzését, amely - három évnél rövidebb ideig tartó házasság után - Miller 20 millió fontos vagyonának negyedét a volt feleségnek ítélte. A Lordok Házának jogerős döntése azonban megerősítette az elsőfokú ítéletet.

Ha McCartney-ék hétfőn kezdődő válóperében a londoni felsőbíróság ezt a "negyedelős" végzést tekinti precedensnek, az nagyon sokba kerülhet Sir Paulnak, akinek vagyonát 825 millió fontra (csaknem 300 milliárd forintra) becsülik.