Bizarr: bogárfajtát neveztek el a rock'n'roll sztárról

Infostart
2008. február 6. 21:20
Sajátos poszthumusz elismerésben részesült Roy Orbison, az 1988-ban, 52 éves korában elhunyt rock'n'roll sztár, akiről egy bogárfajtát neveztek el. A döntést egyébként egy emlékkoncerten jelentették be.

Mostantól Orectochilus Orbisonorumnak neveznek egy bogárfajtát az 1988-ban elhunyt rock'n'roll sztár, Roy Orbison után.

A Pretty Woman - Micsoda nő! főcímdalát előadó sztár 52 éves korában veszítette életét. A döntést az Arizonai Állami Egyetem rovarszakértője jelentette be egy emlékkoncerten.

"Az elismerés a Roy munkássága iránti csodálatunk jele" - fogalmazott Quentin Wheeler.

"Még soha nem hallottam ilyen főhajtásról - reagált a hírre Roy Orbison özvegye, Barbara.

Ooby Dooby és Pretty Woman

Roy Orbison a texasi Vernonban született 1936. április 23-án. Már tizennégy éves korában saját zenekara volt. Húszéves korában országos sikert aratott Ooby Dooby és Rock House című dalaival.

Első rock and roll-sikerei közül a Mean Little Woman, a You're Gonna Cry, a You're My Baby és a This Kind of Love felkerültek a slágerlistákra. Belekóstolt a countryzenébe és a rockabillybe is. Első helyezett lett az Only the Lonely és a Running Scared, majd Angliában és Amerikában is listavezető lett az Oh, Pretty Woman.

Pályatársai szerint Roy Orbison szerzőként megelőzte korát. A nyolcvanas években Bob Dylannel, George Harrisonnal és Tom Pettyvel együtt tagja volt a Traveling Wilburys nevű szupergrupnak.


Másodvirágzás a nyolcvanas években

A nyolcvanas évek végén ismét reflektorfénybe került, Mystery Girl című utolsó lemezét csak az 1988. december 6-án bekövetkezett, szívroham okozta halála után kapta szárnyra a világhír. Az album egyik száma, a You Got It listavezető volt, és kitűnően sikerült a California Blue is.

Elsők között került a rock and roll halhatatlanjai közé. Összesen négy Grammy-díjat gyűjtött a nyolcvanas évektől, halála után az életműdíjat is megkapta. (Wikipédia)