Újabb sztár mond végleges búcsút

InfoRádió / MTI
2008. január 23. 06:30
Szerdán a párizsi Rodin-múzeumban tartja meg utolsó divatbemutatóját Valentino, az olasz divatdiktátor, aki 75 évesen búcsúzik a fényűzés, a hírességek és a topmodellek világától.

Utolsó divatbemutatóját tartja a párizsi Rodein-múzeumban Valentino. Az olasz divatdiktátornak ez lesz a hivatalos búcsúja, bár még lesz két búcsúfellépése: a cannes-i
filmfesztiválon májusban lesz a premierje a pályáját bemutató Valentino, az utolsó császár című életrajzi dokumentumfilmnek, a párizsi Louvre-ban pedig június 18-án retrospektív kiállítás nyílik 200 kreációjából.

A szerdai bemutatón a leghíresebb topmodellek közül ott lesz Eva Herzigova, Claudia Schiffer és Karen Mulder, de sajnálatára nélkülöznie kell majd Carla Brunit, egyik kedvenc sztármanökenjét, mivel Nicolas Sarkozy francia elnök új szerelme jelenleg "túlságosan elfoglalt".

Valentino 45 éven át öltöztette a világ legszebb asszonyait, olyan hírességek hordták ruhakölteményeit, mint Elizabeth Taylor, Diana hercegnő, Jackie Kennedy vagy Rania, a jordániai uralkodó felesége.

A divattervező neve akkor került először a címlapokra, amikor 1963-ban John Kennedy amerikai elnök meggyilkolása után özvegye tőle rendelte meg a gyászruhákat a búcsúszertartásra.

Jackie Kennedy hű maradt a tervezőhöz, neki adott megbízást az esküvői ruhája elkészítésére is, amikor öt évvel később házasságot kötött Onasszisz görög hajómágnással.

Liz Taylor is tőle rendelt, amikor 1991-ben világraszóló nyolcadik esküvőjét tartotta Michael Jackson popsztár Neverland nevű birtokán Larry Fortenskyvel, akivel öt évig tartott a frigye.

Farah Dibáról, a megdöntött iráni sah, Mohamad Reza Pahlávi özvegyéről feljegyezték, hogy amikor 1979-ben férjével együtt elmenekült az országból, egy Valentino által kreált bézs gyapjúkabátot viselt.

De nemcsak régi nagy nevek fordultak Valentinóhoz: az utóbbi időkben olyan hírességeket öltöztetett, mint Gwyneth Paltrow, Halle Berry, Jennifer Garner, Naomi Watts és Lindsay Lohan. Oscar-díjuk átvételekor Valentino kreációját viselte Cate Blanchett és Julia Roberts is.

Közeli visszavonulása alkalmából adott nyilatkozataiban Valentino sajnálatának adott hangot, hogy nem nevelt ki utódot, aki átvegye helyét a divatháza élén, de hozzáfűzte, hogy ez a gondolat sohasem lelkesítette, mindig maga akart kézben tartani mindent. A rajzolás, a tervezés hiányozni fog, mondta el, de a divat mai világa nem.

"A divat világa leromlott, mindenki ugyanazt csinálja. Hiányzik a kihívás, a kreativitás és a vidámság. Ma csak (üzleti) számokról szól" - hangoztatta többek között a torinói La Stampa című napilapnak adott interjújában.

Nyugdíjas tervei között Valentino a kertészkedést, a rózsanemesítést és "kutyafalkájának gyarapítását" említette meg (már eddig öt ebből áll), és síelni is fog Svájcban. Nagy kedve lenne továbbá operajelmezek tervezéséhez.