Összeházasodtak, mert nem tudták, hogy ikertestvérek

Infostart
2008. január 11. 17:53
Nagy-Britanniában egy születésük után szétválasztott ikerpár tagjai felnőttként összeházasodtak, mert azt sem tudták, hogy rokonok. Házasságuk azonban az angol jogrend szerint érvénytelen.

Még születésük után elválasztották egymástól azt az ikerpárt, amelynek tagjai, nem sejtve szoros rokoni kötődésüket, felnőttként egymásba szerettek és összeházasodtak. A gyermekek más-más nevelőszülőkhöz kerültek, és még arról sem tudtak, hogy van egy ikertestvérük.

A fiatalok csak a házasságkötés után tudták meg, hogy vér szerinti rokonságban állnak egymással. Arról nem szólnak a hírek, hogy a pár két tagja vajon hogyan találkozott, és hogyan esett szerelembe.

Emberi jogvédők azonnal rámutattak arra: mennyire fontos, hogy a gyermekek tisztában legyenek valódi szüleik személyazonosságával. Mint mondják: mindenkinek joga van ahhoz, hogy vér szerinti felmenőinek kilétével tisztában legyen.

A probléma azonban tovább fűzhető. Egyes szervezetek azt is felvetették: azok a nők, akik spermadonor segítségével esnek át mesterséges megtermékenyítésen, szintén ismerhessék meg, valójában ki a gyermekül biológiai apja.