A kiskorú gyilkosok szerencséje

Infostart
2007. december 14. 21:00
A bíróság jogerősen felmentette az emberölés vádja alól azt az öt angliai fiút, aki tavaly februárban megölt egy fiával játszó nyugdíjast. A bandatagok a gyilkosság idején mindössze 10-12 évesek voltak.

A fiúk tavaly februárban a Kent grófságban lévő Erith szabadidőközpontjának környékén találkoztak a 67 éves Ernest Nortonnal, aki éppen krikettezett 17 éves fiával, Jamesszel, miközben felesége, Linda az edzőteremben volt.

A fiúk kötekedni kezdtek Nortonékkal, egyikük azt mondta Ernestnek: "Menj vissza a nyugdíjasotthonba!". A férfi keresetlen szavakkal küldte a fiúkat melegebb éghajlatra, mire azok a kezük ügyébe eső tárgyakkal - kövekkel, fadarabokkal - dobálni kezdték, és hangosan nevettek.

Ernest Nortont az egyik, fél tégla nagyságú kő az arccsontján találta el, összeesett, majd pillanatokon belül meghalt.

A jelenleg 12-14 éves fiúkat augusztusban a bíróság első fokon bűnösnek találta, ügyvédeik azonban fellebbeztek, mondván: nem bizonyítható, hogy az 1977-ben háromszoros szívkoszorúér-cserén átesett férfi halálát közvetlenül a támadás okozta.

A bíró a négyórás tárgyalás végén jogerősen felmentette a fiúkat, mivel szerinte nem lehet megállapítani, hogy veszélyes viselkedésük mennyiben járult hozzá a férfi halálához, ha egyáltalán volt köze hozzá.

A fiúk óvadék ellenében szabadulhatnak, a dobálásuk miatti büntetést később állapítja meg egy másik bíróság - az viszont már biztos, hogy gyilkosság miatt nem kell felelniük.