Új lökést kaphat az eltűnt kislány után folyó nyomozás

Infostart
2007. október 23. 08:00
Újra kihallgatják azokat a nőket és férfiakat, akik Madeleine McCann szüleinek asztalánál vacsoráztak, amikor a kislány eltűnt a portugáliai nyaralóhelyről.

Hivatalos kihallgatási kérelmet küld a portugál rendőrség a brit hatóságokhoz: újból ki akarják kérdezni azt a kilenc férfit és nőt, akik Kate és Gerry McCann társaságában vacsoráztak május 3-án este - jelentette be a portugál országos rendőrfőnök.

Alipio Ribeiro arról nem beszélt, hogy az eltűnt kislány szüleit is kihallgatják-e újra, az azonban biztos, hogy a nyomozók nem Portugáliában, hanem Nagy-Britanniában kérdeznék ki McCannék barátait.

Az országos rendőrfőnök azt is beismerte: követtek el hibákat a nyomozás során. Nemrégiben új nyomozógárda alakult, ők kutatnak most Madeleine McCann után.

Alipio Ribeiro elmondta: "új lökést kell adni a nyomozásnak, és meg kell értenünk azokat a jeleket, amelyeket az elején nem sikerült".

Boszorkányüldözés?

A portugál hatóságok azután kapták össze magukat, hogy a Scotland Yard csípősen kritizálta a munkájukat.

Lord Stevens, aki korábban a Diana walesi hercegnő halálának körülményeit vizsgáló nyomozást vezette, és 2005-ben vonult nyugalomba a brit rendőrségtől, úgy véli: a négyéves kislány szülei boszorkányüldözés áldozatai lettek.

Szerinte a nem megfelelő portugál nyomozás, és az, hogy a rendőrök szerint McCannék lehetnek a tettesek, az igazságszolgáltatás kudarcát jelenti.

Lord Stevens úgy véli: egyetlen bizonyíték sincs a házaspár ellen, a nyomokat pedig a portugál rendőrök vagy nem találták meg, vagy félremagyarázták.

A nyugalmazott nyomozó azután fogalmazott így, hogy kiderült: az apartman, ahonnan Madeleine McCann eltűnt, tele volt a portugál nyomozók által elpotyogtatott cigarettahamuval.

Az új nyomozócsapatot elképesztette a felfedezés, és az, hogy az eredeti csoport több magától értetődő nyomot egyszerűen nem vett észre.