Reptéri alkalmazottak csempészték a kábítószert

Infostart
2007. október 18. 05:40
A biztonsági rendszer gyengéit kihasználva a légitársaságok és a repülőtér alkalmazottai segítették a kábítószer-csempészeket kokain és heroin New Yorkba juttatásában, a John F. Kennedy légikikötőn keresztül - közölték a szövetségi hatóságok.

Az üggyel összefüggésben eddig legkevesebb tizennyolc embert vettek őrizetbe, akik közül heten a Delta Air Lines, ketten a repülőtér alkalmazottai, egyikük pedig az American Airlines légitársaságnál dolgozott. A gyanúsítottak között a poggyászkezelést, valamint a takarítást és élelmiszer-ellátást végző cégek munkatársai is megtalálhatók.

Az ügyészek szerint az őrizetbe vett emberek a Dominikai Köztársaságból érkező járatokra felpakolt bőröndökben csempészték a kábítószert, majd - néha egyenesen a repülőgépek rakteréből magukhoz véve a csomagokat - kisurrantak, elkerülve a biztonsági kamerákat.

A hatóságok még 2005-ben kezdték meg a nyomozást, amikor a JFK repülőtéren lefoglaltak egy kokaint és heroint szállító bőröndöt, amely egy Delta-járattal érkezett New Yorkba.

Az ügynökök lehallgatták több gyanúsított telefonbeszélgetéseit is, különösen azokét, akik akkor is bementek bőröndöket pakolni, amikor nem voltak beosztva.

Az ügyészek szerint a beépített hálózatot a Delta szállítmányozási ellenőre, Jorge Espinal vezette.