Mégsem feleségét darabolta fel a lebuktatott orvos?

Infostart
2007. október 17. 20:29
Csaknem száz éve annak, hogy felakasztották doktor Hawley Harvey Crippent, amiért a vád szerint megmérgezte és feldarabolta feleségét. Egy új kutatás azonban kimutatta, hogy a nő, akit akkor az orvos feleségekét azonosítottak, nem is a házastárs volt.

Az amerikai orvos felesége, Cora Crippen 1910 februárjának elején tűnt el nyomtalanul. Hawley Crippen mindenkinek azt mondta, a neje visszatért az Egyesült Államokba, akkor ugyanis már tíz esztendeje éltek Nagy-Britanniában. A férfi később arról is beszámolt ismerőseinek, hogy Cora Kaliforniában meghalt és elhamvasztották.

A feleség sokáig nyíltan csalta a doktort, aki azonban nem panaszkodott emiatt, inkább ő is szert tett egy szeretőre. Ethel Le Neve Cora Crippen eltűnése után az orvoshoz költözött, viselni kezdte elődje ruháit, ékszereit.

Olajra léptek

Egy idő után a rendőrség is értesült Cora Crippen eltűnéséről: annak egyik barátja informálta a nyomozókat, akik átkutatták a doktor házát, kihallgatták a férfit, és elhitték a történetét, ezt azonban ő nem tudta, és szeretőjével együtt elmenekült az országból.

Antwerpenben Hawley Crippen és a fiúnak öltözött Ethel Le Neve jegyet vettek a Kanadába tartó SS Montrose nevű tengerjáró hajóra. Hiába az elővigyázatosság, az álca nem sikerült tökéletesre: a kapitány az újságokban közölt képekről felismerte a doktort, és rögtön rájött, hogy kísérője egy nő.

A modern technika csodája

Henry George Kendall kapitány vezeték nélküli távírón küldött üzenetet a brit rendőröknek, amelyben közölte: felismerte az orvost és azt, aki vele tart. Ez volt az első alkalom, hogy ez a technológia is hozzájárult egy vádlott letartóztatásában.

Mivel gyanússá vált, hogy Hawley Crippen elszökött, a rendőrség újra és újra átkutatta a házát, végül, a negyedik alkalommal találtak is valamit: egy holttestet a pincében elásva, amelynek nem volt feje, nem voltak meg a csontjai és a külső nemi szervei.Bűnösnek találták

Az orvost elítélték, amiért megmérgezte és feldarabolta feleségét, majd mésszel borította be a tetemet és elásta. Eredetileg őt és Ethel Le Neve-t is perbe fogták, amiért "gonoszul és szándékosan, rosszindulatból és előre megfontolt szándékkal meggyilkolták Cora Crippent."

Az orvos végig tagadta, hogy elkövette volna azt, amivel vádolják, egyes pontokon azonban ellentmondásba keveredett önmagával, és az is ellene szólt, hogy menekülni próbált. Kötél általi halálra ítéltél, és 1910 novemberében felakasztották.

Amerikai tudósok hét éve vizsgálják az ügyet, néhány napja megállapították: a tetem, amelyet az orvos pincéjében elásva találtak, nem Cora Crippené volt. A szakértők a hullából vett DNS-mintákat a feleség rokonaiéval hasonlították össze, de nem találtak egyezést.

Nem Cora volt

"Az a test nem Cora Crippené volt - mondta a michigani állami egyetem orvosszakértő-biológusa, David Foran. - Nem tudjuk, hogy került oda, vagy ki lehetett."

Munkatársa, a kutatást vezető John Trestrail szakértője a mérgezéses eseteknek, több könyvet is publikált a témában. Szerinte Hawley Crippen egyáltalán nem úgy viselkedett, mint egy gyilkos, aki méreggel ölt, azok ugyanis azt akarják, hogy áldozatuk halála a lehető legtermészetesebbnek tűnjön. Nem kezdik feldarabolni az illetőt.

A holttestet a korabeli szakértők egy, a hason található sebhely alapján azonosították - az amerikai tudósok szerint hibásan. Ha azonban a tetem valóban nem Cora Crippen volt, akkor érthetetlen, hogyan kerülhetett az orvos és felesége házának pincéjébe egy nő hullája.

Az amerikai kutatók szerint lehetséges, hogy Hawley Crippen illegális magzatelhajtásokat végzett, a megcsonkított holttest pedig egy sikertelen beavatkozás áldozatáé lehetett.