Tél tábornok elérte Moszkvát

InfoRádió / MTI
2007. október 14. 15:03
Moszkvában vasárnap reggel óta sűrűn hull a hó: hol hatalmas, hol kisebb pelyhekben, de megállás nélkül. délutánra már csak az utcák voltak feketék: a háztetőket és az álló autókat néhány centis fehér takaró borította, mivel a hőmérséklet 0 és plusz 2 Celsius-fok között alakult.

A nyár szokatlanul forró volt Oroszországban, naponta dőltek meg évszázados melegrekordok: a 30 foknál is melegebb, kánikulai napok után hirtelen 15-17 fokra esett a hőmérséklet augusztus végén, és ugyan volt még néhány napsütéses nap, de nem emelkedett tovább a hőmérő higanyszála.

Az utóbbi napokban hajnalonként egyre gyakoribbak a talaj menti fagyok. A meteorológusok a fővárosban péntekre ígérték az első havazást, amely meg is jött, de csupán néhány pehely hullott a déli órákban.

Vasárnap reggel azonban rákezdte és egész nap esett a hó, amely délutánra már csak az aszfalton olvadt el.

A következő napokban az előrejelzések szerint marad a hideg idő, a levegő páratartalma továbbra is jóval 90 százalék felett lesz, de az orosz meteorológusok szerint szerdára kisüt a nap, s a hőmérséklet plusz 4 Celsius-fokig emelkedik majd.