Zöld robbantások és autósüldözések

Infostart
2007. október 2. 11:05
A sztárok hibridmeghajtású autókat vezetnek, a gálák szervezői újrafeldolgozott műanyag palackokból készíttetnek vörös szőnyeget... Hollywood nagyjából mindent megtesz annak érdekében, hogy az emberek észrevegyék: az álomgyár "zöldül".

Ennek ellenére a szórakoztatóipar marad Dél-Kalifornia legnagyobb környezetszennyezője, az pedig, hogy az álomgyár egyre több "zöld" gesztust tesz, nem változtat érdemben a tényeken.

A filmek és tévéműsorok gyártása továbbra is rengeteg energiát emészt fel, elég csak arra gondolni, milyen teljesítményű lámpákkal, vagy sokat fogyasztó kamerákkal dolgoznak, és hány embert kell jóllakatni egy-egy forgatás során.

Aztán ott vannak a díszletek, amelyeket hihetetlen mennyiségű alapanyag - fém, fa, műanyag - felhasználásával készítenek, végül pedig általában kidobnak.

Rengeteg szenny

A Kalifornia Egyetem kétéves kutatásából kiderül: mindent figyelembe véve a speciális effektusok előállításától a robbantásokon át az összetört autókig és a gázolajjal működő áramfejlesztőkig az olajipar után a szórakoztatóipar a legnagyobb károsanyag-kibocsátó.

A stúdiók azonban egyre hangosabban hajtogatják: mindent megtesznek annak érdekében, hogy működésük környezetbarátabb legyen.

A Fox népszerű sorozata, a 24 forgatásain például nemcsak fosszilis üzemanyagot, de biodízelt is töltenek a generátorokba, igaz, ennek mennyisége egyelőre csupán 5 százalékot tesz ki.

A Warner Brothers stúdiókomplexumának sok épületére napkollektorokat szereltek, a cég pedig megkezdte a díszletek újrafelhasználását, míg a Fox tulajdonosa, a News Corp vezetése azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a működéshez 2010-től nem használnak olyan energiaforrást, amelyből szén-dioxid kerül a környezetbe.

Környezetbarát vörös szőnyeg

Idén már az Emmy-gála is környezetbarátabb volt, mint a korábbi években: a vörös szőnyeg újrafeldolgozott műanyag palackokból készült - a szervezők ezt később iskoláknak adományozták -, a jegyeket famentes, banánrostból készült papírra nyomtatták, az ajándékcsomagot pedig vászontáskákban osztották szét.

Nem ritka, hogy az egyes produkciók elkészülte után a gyártók megpróbálják valahogy ellensúlyozni a károsanyag-kibocsátást: legutóbb például az Evan, a minden6ó című film forgatásának végeztével a produkció költségvetéséből kétezer fát telepítettek.

Ez a módszer azonban nem tetszik a környezetvédőknek, akik szerint sokkal fontosabb lenne, hogy a készítők már a munka során odafigyeljenek arra, mennyi káros anyagot juttatnak a környezetbe, és ekkor csökkentsék annak mennyiségét, ne utólag próbáljanak javítani a helyzeten.