Újabb reménysugár az eltűnt kislány szüleinek

Infostart
2007. szeptember 17. 11:01
Az Egyesült Államokból kérnek segítséget a májusban Portugáliában eltűnt brit kislány szülei. A saját gyermekük eltüntetésével meggyanúsított Kate és Gerry McCann egy olyan ügyre hivatkozna, melyben kiderült: a nyomkövető kutyák által szolgáltatott bizonyítékok megbízhatatlanok.

Az Egyesült Államokat is elérte Madeleine McCann eltűnésének ügye, amennyiben a portugál hatóságok által meggyanúsított kislány szülei a tengerentúlon próbálnak meg bizonyítékot szerezni ártatlanságuk alátámasztására.

Kate és Gerry McCann már fel is vették a kapcsolatot egy olyan férfi ügyvédjével, akit a nyomkövető kutyák munkája alapján ítéltek el, ám a bíró nem fogadta el az így szerzett bizonyítékokat.

A 68 éves Eugene Zapatát azzal vádolják, hogy része volt felesége 1976-os eltűnésében, akinek holttestét azóta sem találták meg. A férfit megfelelő bizonyíték híján csak tavaly vádolták meg gyilkossággal, miután nyomkövető kutyák a család korábbi házában emberi maradványok szagát vélték felfedezni.

Patrick Fiedler bíró ugyanakkor nem fogadta el az állatok által szolgáltatott bizonyítékot, olyan elemzésekre hivatkozva, melyek szerint a három kutya teljesítménye 78, 71 és 62 százalékban megbízhatatlan volt.

Hasonló a helyzet a brit szülők esetében is, akiknek ügyében a portugál rendőrség eddigi legerősebb bizonyítéka a nyomkövető spánielek jelzése, mely szerint emberi holttest szagát érezték a család által bérelt autóban.

A szülők és a védelem számára nehézséget jelent, hogy egyelőre nem történt hivatalos vádemelés, így csak találgatni tudnak a portugál rendőrség birtokában lévő bizonyítékokról.