Műfarokkal úszhat Tél

Infostart
2007. augusztus 28. 04:57
Különleges lakója akadt a floridai akváriumnak: Winter, a palackorrú delfin, akinek hiányzik a farokúszója, és akit ez, úgy tűnik, egy cseppet sem zavar.

Winter, azaz Tél három hónapos volt, amikor farokúszója beakadt egy rákcsapdába Florida keleti partjainál. A kötél rátekeredett az uszonyra és elzárta az oda tartó ereket.

"Mintha papírból lett volna - mondta a Clearwater Tengeri Akvárium egyik vezetője. - darabonként potyogott le, ahogy teltek a hetek."

A farokúszó hiánya azonban egyáltalán nem zavarja a most egyéves Wintert: megtanulta, hogyan ússzon anélkül, bár mozgása egyáltalán nem delfines, inkább az aligátorok és a cápák mozdulatainak elegye, uszonyait pedig nem kormányzásra használja, mint társai, hanem lendületszerzésre.

Annak ellenére, hogy a delfin találékonysággal oldotta meg a problémát, a szakemberek helyettesíteni próbálják hiányzó szervét: egy művégtag-szakértő kidolgozott számára egy műfarokúszót, amely nem irritálja a tengeri emlős érzékeny bőrét.

Művégtagot delfinre eddig még nem illesztettek, és nem lehet tudni, hogy a különleges eszköz megfelel-e majd a célnak hosszú távon is, Winter mindenesetre már így is híresség.