Szenzációs vallomások Diana hercegnő haláláról: "felelősnek éreztem magam"

Infostart
2007. augusztus 22. 08:16
Elismerték Nagy-Britannia három legnagyobb bulvárlapjának egykori szerkesztői, hogy ők is felelősek Diana walesi hercegnő haláláért, mivel nem tudták irányítani vagy visszafogni a nekik dolgozó lesifotósokat.

A The Sun, a Daily Mirror és a News of the World című lapok volt szerkesztői egyetértenek abban, hogy az újságjaikban leközölt cikkek olyan hangulatot gerjesztettek, amelyben a paparazzók nem nagyon törődtek azzal, hogyan készítenek kompromittáló képeket a walesi hercegnőről.

Phil Hall, a News of the World akkori szerkesztője szerint Diana halála után mindenki vétkesnek érezte magát, még az olvasók is, akik egyre több és több képet, információt akartak kapni a hercegnőről.

"Egy nagy Diana-sztori 150 ezer példánnyal megdobhatta az eladásokat. Mindannyian felelősek voltunk a történtekért" - mondta Phil Hall.

Mi lett volna, ha...

A szerkesztő hozzátette: "Felelősnek éreztem magam, és azt hiszem, mindenki így volt ezzel a médiában. Ha a lesifotósok nem követték volna az autóját, nem hajtottak volna gyorsan, és tudja, lehet, hogy a baleset sem történik meg."

Phil Hall erről egy új, Diana hercegnő utolsó néhány hónapjáról szóló dokumentumfilmben beszélt. Elmondta azt is: Harry és Vilmos herceg édesanyja többször értesítette őket bizalmasan egy-egy fotózási lehetőségről, és hívta meg lapja képviselőit ebédelni a Kensington Palace-ba.

A hercegnő 1997. augusztusi halála után a bulvárlapok bejelentették: nem vesznek több fotót paparazzóktól; a Sunday Mirror volt az a lap, amely három héttel a tragédia előtt olyan képeket közölt le, amelyek először mutatták meg, mennyire komoly a kapcsolat Diana és barátja, Dodi Fayed között.Elszúrták

Nemcsak a News of the World szerkesztője érzi magát rosszul a történtek miatt. A Daily Telegraph akkori vezetője, Stuart Higgins is hasonlóképpen nyilatkozott: "Diana hercegnő halála a legtragikusabb esemény volt szerkesztőségem ideje alatt. Gyakran felvetettem a saját, a lapom és úgy általában média szerepét a halála és annak kapcsán, ami a tragédiához vezetett."

Egyetért kollégáival a Daily Mirror volt szerkesztője, Piers Morgan is. "Mindenki, aki országos lapnak dolgozott, a halála utáni első néhány napban azt érezte: a paparazzók teljesen elszabadultak a Diana-ügyben. Õ volt a legnagyobb híresség, akit valaha láthattunk, és a dolog teljesen kicsúszott a kezeink közül."

A szerkesztő szerint még ma is a Dianával kapcsolatos hírekre figyelnek legjobban az emberek; nincs senki, aki iránt jobban érdeklődnének, vagy aki jobban elvarázsolná őket, mint a tragikus sorsú walesi hercegnő.

Dianának nem volt választása

Piers Morgan hozzátette: Dianának nem volt más lehetősége, mint hogy ő diktálja a média számára a feltételeket. "Elmentem hozzá a Kensington Palace-ba ebédre. Kimutatott az ablakon, amelyen túl tizenkét furgon és motor állt, mind valamelyik médiumtól. Ilyenek voltak a mindennapjai."

"Mi, médiamunkások hibásak voltunk, amiért megengedtük, hogy a paparazzók nevetséges módon fölébünk kerekedjenek" - fűzte hozzá Piers Morgan.