Hétéves kisfiút hittek terroristának a hatóságok

Infostart
2007. augusztus 21. 04:57
Három alkalommal is fennakadt az amerikai ellenőrzési rendszeren egy hétéves kisfiú, mert neve egyezett egy, az Egyesült Államokból korábban kitoloncolt, terrorizmussal gyanúsított férfiéval.

A hétéves Javaid Iqbalt azért vitte floridai vakációra édesanyja, az orvos végzettségű Naushaba Nadeem, mert a kisfiú jó jegyeket szerzett év végi iskolai vizsgáin.

A család - az anyuka és négy gyermeke - Machesterből szeretett volna Orlandóba repülni, az ellenőrzésnél azonban megállították őket. Három órán át kellett várniuk, míg sikerült tisztázni, hogy a kisfiú nem azonos azzal a férfival, akit korábban tettorizmus gyanúja miatt kiutasítottak az Egyesült Államokból.

Végül sikerült elutazniuk, és nyolc napot töltöttek az Egyesült Államokban, míg a hazafelé úton még kétszer, az orlandói és a philadelphiai repülőtéren is megállították őket a kisfiú neve miatt.

Philadelphiában még a repülőjegy-foglalásaikat is törölték, és addig nem vehettek új tiketteket, amíg a hatóságok nem tisztázták a helyzetet.

Javaid Iqbal és családja 2002-ben költözött a nagy-britanniai Blackburnbe Szaúd-Arábiából. A szülők most azt fontolgatják, hogy megváltoztatják a kisfiú nevét.

Névrokonát, a 39 éves pakisztáni férfit két hónappal a 2001. szeptember 11-i, a Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadás után tartóztatták le az amerikai hatóságok, majd később kitoloncolták az Egyesült Államokból.