Megőrülnek az emberek a legendás kismalacért

Infostart
2007. augusztus 18. 07:40
Kéttucatnyian jelentkeztek már a brit állatvédő hatóságnál azt állítva, hogy övék Jasmine, a Tamworth fajtájú malacka. A malac valószínűleg lepottyant egy teherautóról, miután a koca a szállítás közben hozta világra.

Jasmine most a brit állatvédő hatóság, az RSPCA chesterfieldi telepén lakik, és ott is marad egészen addig, amíg az illetékesek vissza nem vonják a száj- és körömfájás-járvány kitörése miatti korlátozásokat.

A malacka hasán még ott volt a köldökzsinór egy darabja, amikor augusztus elején megtalálta egy autós, Anthony Davies. Õ adta le az állatvédőknek, akiket azóta már legalább kéttucatnyian kerestek meg telefonon azt bizonygatva, hogy ők Jasmine valódi gazdái.

A derbyshire-i Staveley-ben élő farmer, Bill Smith is biztos abban, hogy a malac kizárólag az övé lehet, hiszen ő az egyetlen, aki a környéken Tamworth fajtájú sertéseket tenyészt.

Nem lesz könnyű kideríteni, kié is valójában Jasmine, mivel őt - hiszen valószínűleg szállítás közben született - még nem jelölték meg, és nem tetoválták rá a hivatalos azonosítószámot sem.

"Továbbra is azt próbáljuk kideríteni, honnan származik" - mondta az RSPCA szóvivője, aki hozzátette: vizsgálják azt is, mely cégek szállítottak azon az útvonalon sertéseket, amelyen Jasminre rábukkantak.

Nem Jasmine az első Tamworth-malac, aki hírnevet szerez. Még 1998-ban történt, hogy két disznó - Butch és Sundance - elszökött, amikor kiürítették a sertésszállító teherautót a malmesbury-i vágóhídnál. A páros átmászott a telep kerítésén és átúszta az Avon folyót.

A disznókat elkapták, de megmenekültek a levágástól: az egyik brit napilap megvásárolta őket. Szökésükről a BBC brit közszolgálati televízió később filmet is készített A Tamworth-kettős legendája címmel.