Tizenhat évig rendelt az álfogorvos

Infostart
2007. augusztus 17. 05:09
Ál-fogorvost tartóztattak le a maláj fővárosban. A férfi évtizedekig kezelte a szomszédokat, mindenki azt hitte róla, hogy nyugdíjas katonai fogász. A férfinek semmilyen orvosi végzettsége nem volt, viszont 16 éven át cipelte egy fogász táskáját.

Közel három évtizeden keresztül húzott fogakat és készített protéziseket az a maláj férfi, akit szerdán tartóztattak le Kuala Lumpurban.

Azért kattant a kezén a bilincs, mert semmiféle fogászati végzettsége nem volt. Mindössze egy katonai fogorvos táskáját cipelte, 16 éven keresztül.

A 63 éves férfi azzal védekezett, hogy ezen idő alatt kifigyelte mit és hogyan csinál az orvos: a foghúzás és a fogpótlás rejtelmeit.

Az ál-fogász rendelőjét egy kicsi szobában rendezte be, közvetlen a konyha mellett, ahol egy kiszuperált, szinte muzeális értékű fogorvosi székkel dolgozott.

A férfi 1978-ban szerezte be a negyvenes években készült alkalmatosságot, és folyamatosan átalakította, modernizálta azt..

Amikor a hatóság fölszámolta az illegális rendelőt, hat markos férfi tudta csak a felszereléseket kicipleni a házból. A lakásban injekcióstűket, antibiotikumokat, fájdalomcsillapítókat és kínai gyógyszereket is lefoglaltak.

A férfi azt mondta: nem csak otthonában rendelt, hanem házhoz is ment. Egy húzásért kb 1000 forintot, egy fogpótlásért pedig mintegy 7000 forintot kért el.

Az ál-doktor szerint páciensei sokszor részletben fizették ki a kezelést. Sőt olyan is volt, aki pénzt sem adott érte. A szomszédai azt hitték: nyugdíjas katonai fogász üzemelteti a rendelőt. Ezt a pletykát valószínűleg maga a férfi indította el.

A hatóság megkérdezte tőle, hogy miért nem helyezkedett el asszisztensként egy fogászaton, amire azt a választ adta, hogy próbálkozott vele, de túl öregnek találták.

Az ál-rendelő 29 éven át működött. A hatóságok egy bejelentés után vonultak ki. A férfire 16.5 millió forintos bírság vár, de az is lehet hogy emellett még hat évre le is csukják.

A maláj egészségügyi tárca illetékese nem tartja kizártnak, hogy még több önjelölt fogorvos is működik az országban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást