Vége: nem lesz több tudósítás a pápa és a sátán összecsapásáról

Infostart
2007. augusztus 13. 20:40
Huszonnyolc év után megszűnik a Weekly World News című különleges bulvárlap, amely önmagát a "világ egyetlen megbízható újságjának" nevezte. Az utolsó szám augusztus 27-én lát napvilágot, de az online kiadás megmarad.

Az újságot az American Media Inc. adta ki. A fekete-fehér lap bombasztikus címeivel, címlapjaival és különleges - kitalált - híreivel hívta fel magára az amerikai olvasók figyelmét.

Az újság, amely a többi között "beszámolt" arról, hogy az amerikai kongresszus tagjai között idegen lények vannak, illetve arról, hogy egy bíróság ondóvezetékének elkötésére ítélt egy szexuálisan túlfűtött hörcsögöt, 1979-ben jelent meg először.

Denevérfiú a Fehér Házban

A lap olyan kultikus figurákat "hozott világra", mint például a Denevérfiú, a félig denevér, félig emberi lény, aki a terror elleni háború vezéralakja lett. (Ha igaz, amit a lap megjövendölt, akkor 2028-ban ő lesz az Egyesült Államok elnöke.)

A lap megszüntetésének okát nem közölték, de valószínűleg olvasószámának drasztikus csökkenése miatt döntött így kiadója. A Weekly World News fénykorában 1,2 millió példányban jelent meg, míg az utóbbi időben már csak 80 ezret tudtak eladni belőle.

A becslések szerint olvasóinak száma ennek a duplája is lehet, mivel sokan a szupermarketekben, sorban állás közben lapoztak bele az újságba.

Az internet okozta a bukást?

Többen úgy vélekednek, hogy a lap bukását az internet okozta, hiszen a furcsaságok és csodák világa ma már egyetlen kattintással elérhető.

A lap hihetetlen történeteit általában "tudósokkal, szakértőkkel és kutatási eredményekkel" hitelesítette. Mark Miller, aki öt éve dolgozik a lapnak, elárulta: soha egyetlen valódi szakértőt nem kérdezett meg.

Szerelmes Szaddám

A Weekly World News hosszú pályafutása során olyan döbbenetes leleplezésekkel lepte meg olvasóit, hogy Dick Cheney alelnök robot, a CIA pedig közös cellában őrzi Szaddám Huszein volt iraki elnököt és Oszama bin Laden terroristavezért, akik ráadásul egymásba is szerettek.

Szerepelt a címlapján Hillary Clinton volt first lady is, aki "egy idegen lényt" fogadott örökbe, a Csendes-óceán déli részén kifogott "hablegény", az "élő" Elvis és a baba, amely Mózesként kettéválasztotta a Michigan-tavat.

A lap tudósított a formaldehidben tartósított kölyöksárkányról, illetve II. János Pál pápa és a sátán csatájáról is. Kedvenc témái közé tartoztak az idegen lények, a különböző szörnyek és a várható válságok.

A lap kiváltotta a hatóságok haragját is, amikor képeket közölt a boncasztalon fekvő, kivégzett sorozatgyilkosról, Ted Bundyról.