Védje a környezetet: autózzon sportolás helyett!

Infostart
2007. augusztus 7. 20:03
Több kárt okozunk a környezetnek, ha elsétálunk a boltba, mint ha odaautóznánk - állítja egy brit kutató. Chris Goodall szerint a kocsik kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint amennyi a séta során elégetett kalóriák pótlása miatt keletkezik.

Az élelmiszerek előállítása annyira energiaigényes, hogy jobb lenne, ha az emberek kevesebbet sportolnának, így kevesebb kalóriát égetnének el, és kevesebbet is ennének - véli egy brit környezetvédő.

Chris Goodall szerint ugyanis egy átlagos brit autó egy közel 5 kilométeres úton nagyjából 0,9 kilogrammnyi szén-dioxidot ereszt a levegőbe, míg, ha valaki ennyit sétál, szervezete 180 kalóriát éget el. Ennek pótlásához körülbelül 100 grammnyi marhahúst kell megenni, amelynek előállítása során azonban 3,6 kilogramm környezetre ártalmas gáz kerül a légkörbe.

Nem Chris Goodall az első, aki megfordítja a közismert mítoszokat: nemrégiben éppen a brit vasútbiztonsági szervezet ismerte be, hogy kétszer nagyobb mértékben károsítja a környezetet, ha egy négyfős család dízelvonattal utazik, mintha autóba ülne, a kormány szerint pedig rosszabb papírzacskókat használni a bevásárlásnál, mint műanyagot, mivel az előbbi előállítása és szállítása több energiát igényel.

A New Scientist című tudományos lap nemrégiben hozott le egy olyan cikket, amely szerint egy kilogrammnyi hús előállítása 36 kilogramm globális felmelegedésért felelős gáz kibocsátásával jár.A marha a bűnös?

Egyre többen hisznek abban is, hogy a környezet számára az egyik legkárosabb állat a szarvasmarha: az állatok életük során rengeteg metángázt eresztenek a levegőbe, ez pedig még a szén-dioxidnál is veszélyesebb gáz a klímaváltozás szempontjából.

"Hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy az élelmiszer-előállító rendszerünk is nagyon káros - mondta Chris Goodall. - Ez azt jelenti, hogy gyorsan ki kell találnunk, hogyan csökkentsük az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának csökkentését az élelmiszerek készítése során".

Az élelmiszeripar a hatodik legnagyobb károsanyag-kibocsátó iparág, ezért a hús kihagyása az étrendből igen keveset javítana a helyzeten.

Chris Goodall szerint már az is előrelépés lenne, ha az emberek meggondolnák, hogy mit vásárolnak, hiszen nemcsak hús, de az előregyártott és mirelit élelmiszerek elkészítése és kezelése is rengeteg energiát igényel.

"Ne vegyenek semmit a szupermarketekben, vagy olyasmit, ami túl messziről érkezik" - tanácsolta a környezetvédő.