Szabad emberként szeretne meghalni a "nagy vonatrabló"

Infostart
2007. augusztus 6. 07:55
A 1963-as nagy vonatrablás egyik elkövetőjének ügyvédje azt szeretné elérni, hogy engedjék ki a börtönből a súlyos beteg férfit.

Ügyvédje azt kérvényezte, hogy engedjék szabadon Ronnie Biggs-t, az elhíresült nagy vonatrablás egyik elkövetőjét.

A 77 éves férfi súlyos beteg: három szívrohama volt, félig lebénult, és tolószékbe kényszerült. Jogi képviselője azt szeretné elérni, hogy hátralévő idejét családja körében tölthesse.

Ronnie Biggs-t július elején szállították át a kényelmesebb norwichi börtönbe a legbiztonságosabbnak tartott londoni Belmarsh fegyintézetből, hogy letöltse hátralévő 23 éves büntetését.

A nagy vonatrablás


Egy tizenöttagú banda, amelynek vezetője Ronnie Biggs volt, 1963-ban követte el a kriminalisztika egyik legnagyobb bűncselekményét, a nagy vonatrablást.

A London-Glasgow útvonalon közlekedő vonatot támadták meg, és 2,6 millió fontot (mai értékén 18 milliárd forintot) zsákmányoltak. A rendőrök hamar letartóztatták a banda tagjait, és a bíróság összesen 300 év börtönbüntetést szabott ki rájuk.

Legendává vált

Ronnie Biggs 30 évet kapott a rablásért, de 15 hónap után megszökött a londoni Wandsworth börtönből, és kalandos életével vált legendává. Plasztikai műtéten esett át, majd hamis útlevéllel Spanyolországban, Ausztráliában, végül Brazíliában telepedett le.

A férfi 71 éves korában, 2001-ben tért vissza Nagy-Britanniába, hogy folytassa börtönbüntetésének letöltését. A híres vonatrabló egészsége jelentősen megromlott, tolószékben tölti napjait.