Panaszkodnak az emberek: elegük van a hírességek botrányaiból

Infostart
2007. augusztus 6. 20:04
Túl sokat foglalkozik a média a hírességek botrányaival. Egy felmérésből kiderült, hogy az amerikaiak döntő többségének elege van a botrányokból.

Tíz megkérdezett amerikaiból kilenc gondolja úgy, hogy "túl sokat" foglalkozik a sajtó a hírességek botrányaival - derült ki a Pew felméréséből. Csak a megkérdezettek 2 százaléka szeretne még ennél is többet megtudni bálványainak rossz szokásairól.

Az amerikaiak fele a sajtót tesz felelőssé a botrányok kezelése miatt. Egyharmaduk szerint a közvélemény a "bűnös", mert boldogan fogyasztja ezeket a híreket, 12 százalékuk szerint pedig a felelősség egyforma arányban oszlik meg a média és a közvélemény között.

"A szokásos kérdés merül fel, vagyis, hogy mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás. A sajtót és a közvéleményt is felelősség terheli" - vélekedett Jeff Jarvis, aki újságírást tanít a New York-i egyetemen.

A felmérésből az is kiderült, hogy például Paris Hilton júniusi börtönbüntetésének fejleményeit a megkérdezetteknek csupán 12 százaléka kísérte kiemelt figyelemmel. A bulvárfogyasztók azonban fáradnak; Lindsay Lohan letartóztatásának híre már csak minden tizediket érdekelte ennyire.

Jarvis azonban úgy véli: bár csökkenhet az érdeklődés a hírességek botrányai iránt, megszűnni soha nem fog. "Az érdeklődés néha lanyhul, majd újult erővel ébred fel" - vélekedett.