Tévériport alapján tartóztatták le a gyermekkereskedőt

InfoRádió / MTI
2007. július 27. 16:03
Egy BBC-riport nyomán tartóztattak le egy gyermekkereskedelemmel gyanúsított férfit Bulgáriában. A 39 éves Haszan Ahmed Haszant a Fekete-tenger partján fekvő Várnában fogták el a bolgár hatóságok, néhány órával azután, hogy a brit közszolgálati televíziótól kaptak egy filmfelvételt, amelyen a férfi csecsemők és egy-két éves kisgyerekek áruba bocsátásáról tárgyalt - közölte egy rendőrségi szóvivő.

Elmondása szerint a csütörtökön adásba is került felvétel arról tanúskodik, hogy a gyanúsított 60 ezer eurót kért volna a magukat "vevőknek" kiadó riporterektől. Haszan azt is felajánlotta, hogy további díjazás fejében Londonba viszi a gyerekeket.

A várnai rendőrség értesülése szerint a férfi - akinek a felesége Skóciában él - Harry Aleksziev Hrisztov néven is ismert.

A felvételen állítólag elmondja, hogy csempészett már gyerekeket Németországba és Norvégiába is, és azzal is dicsekszik, hogy prostituáltakat is eladott Spanyolországba, Hollandiába és Írországba.

Az ügyben nyomozás indult, a rendőrség a hálózat többi tagját keresi.

Számos embercsempész hálózatot számoltak fel Bulgáriában az elmúlt években, a legutóbbi állapotos nőket csempészett külföldre, hogy eladja csecsemőiket. Februárban egy francia bíróság kilenc bolgár és több tucat francia állampolgárt ítélt el, akik francia pároknak adtak el bolgár csecsemőket.